IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Предстои сериозно забавяне на българската икономика

Българският бизнес и държавата трябва да са подготвени с подходящи мерки, за да се избегне рецесия, казва Юлиан Войнов

15:32 | 02.03.19 г. 53
Експерт: Предстои сериозно забавяне на българската икономика

Предстоят месеци на сериозно забавяне на българската икономика, тъй като страната няма как да бъде изключение от глобалното изменение.Това каза икономистът Юлиан Войнов в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Българският бизнес и държавата трябва да са подготвени с подходящи мерки, за да се избегне рецесия, коментира Войнов.

"Прогнозите на Министерството на финансите и Европейската комисия (ЕК) са прекалено оптимистични. Очакванията за 2019 г. са за растеж между 3.6% и 3.7%, което е невъзможно да се постигне. От друга страна, през последните няколко години бюджетът на страната завършва със сериозен излишък, който се разпределя по непрозрачен начин".

Една от причините за този излишък са спестените инвестиционни разходи, обясни той.

"При забавяне на икономиката постъпленията от данъци намаляват. Ако се стигне до сериозно изоставане на бюджетните приходи, правителството ще трябва да ограничи текущите разходи".

През 2018 г. се говореше много за забавяне на световната икономика. Италия влезе в рецесия, а Германия я избегна на косъм. В края на миналата година опасенията за влизане в световна рецесия бяха силно изразени, заяви гостът.

Пазарите реагираха положително на спада на напрежението между САЩ и Китай. Има наченки на възстановяване на китайската икономика, смята Войнов.

„Все още не е ясно кога ще настъпи забавянето на световната икономика в максималната степен и дали ще се влезе в рецесия. Икономистите очакват, че максималната точка на забавяне ще стане в края тази година или началото на 2020 г.“

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

51
rate up comment 3 rate down comment 2
supertrader
преди 5 години
Ти изкара инвеститорите робовладелци, много по важно е доверието а то така се измерва - има инвестиции означава че има доверия. Това е много важно да се измерва доверието , защото така някой научава къде се намира и намира пътя да се развива. Ти искаш развитие без да се знае откъде се тръгва и къде се отива, ей така развитие щяло да има. Няма как да стане, защото си има правила които самата ни природа е заложила или са заложени от нея по дефолт. Роб си ако не знаеш къде се намираш и за къде си тръгнал, защото робовладелеца ти няма да те информира. Внушил си си някакви соц. измами, някакви политици некадърни да движат иономиката и тя да расте нормално внушават че липсата на икономически ръст е нормално състояние на икономиката а всъщност е синптом че тя си отива и приключва жизнения си път. Икономическия ръст има най вече финансово измерение, той не означава че ще използваш повече бетон, стомана или петрол а означава че икономическия продукт утре ще е повече от днес като стойност в пари и е законен път по който нормално се върви. Ако няма икономически ръст това значи че някой го отнема, краде...Той е състояние на икономиката по дефолт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 5 години
Инвестицията не е 'желание', а реална търговска сделка с две страни - Инвеститор(разполагащ със 'свободни' пари) и обект на инвестицията - най-общо казано някакъв проект. Двете страни очакват облаги от това - първата да си върне парите с печалба, а втората да се развие така с инвестициите, че да изкара повече пари отколкото без тях.Тази сделка(както споменах в пост по-долу) е по взаимно съгласие.АКО инвеститорът не вижда перспектива, не си дава парите.АКО разчитащият на инвестицията не вижда смисъл - оправя се сам или търси други изходи.Някъде по средата на двете АКО-та се ражда инвестиционната сделка.Това е най-общо казано. За повече:https://en.wikipedia.org/wiki/Investmenthttps://bg.wikipedia.org/wiki/Инвестицияhttps://ru.wikipedia.org/wiki/ИнвестицииДосега не е имало модерна държава без инвестиции, вкл. в т.н. социалистически блок. И тогава имаше отдел капиталови инвестиции и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 11 rate down comment 0
Blueberry
преди 5 години
Ще е достатъчна промяната да спрем взимането на дълг след достигната граница. Може ли до безкрай да субсидирам зомби фирми или хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 9
SS-23
преди 5 години
"Много глупости си написал - без печалба няма инвестиции, без инвестиции няма работни места , няма заплати няма заплати , Капиш ? "--Няма смисъл да си губя времето да говоря с теб, ясен си ми. С чугунени консуматорски глави няма смисъл да говоря.пп. какво е "инвестиция" ве, момче?! желание да вложиш някъде "пари" (каквото и да значи това), ако виждаш опция да спечелиш повече, отколкото си вложил, за сметка на изземване на пари от там, където си ги вложил. Това е най-простото определение! Е, че кой ти каза, че трябав да печелиш повече и за сметка на някой друг?! Защо считаш, че заслужаваш повече от него? А си мислиш, че си "повече от него", защото тогава опираш до неговата "помощ", нали си "повече от него", що не се оправяш сам ??? защото НЕ МОЖЕШ САМ ! Е като не можеш, сам, къде си ръгнАл да искаш повече от него?! Ще ви затрие тази лакомия, това ненаситко око, да знаеш - това ми е прогнозата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 11 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Комунизмът е идеология, а не икономическа система. Той отрича пазарните принципи и се опитва да ги замести с централно-планово управление. Естествено, двете влизат в противоречие и затова се налага управниците да прибягват до силови методи за да си запазят контрола. Тъй че "опорочаването" на комунизма си е заложено в самия комунизъм. Неслучайно единствените успешни комунистически държави са тези, които отстъпиха от двете му основни догми - премахмането на частната собственост и централно-плановото управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 7 rate down comment 9
Sandy
преди 5 години
12-сте години управление на ГЕРБ мафия премина в кражби за милиарди и изтеглени заеми в милиарди, тоест вървели са по гръцкия сценарий, сиреч предстои ни дефолт, но за разлика от Гърция никой няма да ни помогне, освен Световната банка, която ще ни зароби с още повече заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 5
SS-23
преди 5 години
"Възможно ли е да има развитие на обществото без финансов ръст? Да възможно е. Но първо трябва да се промени мисленето на хората."--Точно така, казвал съм го и друг път - мисленето на хората, трябва да престане да бъде животинско, те трябва да излязат мисловно от пещерите, както са излезли физически от там, но подсъзнателно са си там винаги, робувайки на няколко първични инстинкта. Това е масонското мислене, което е грешно!"Не че комунизма е лош сам по себе си, просто хората го опорочиха,"---Комунизъм никъде нямаше, имаши държавен капитализъм , наречен социализъм, с много силни социални елементи, достигащи до това, че на всеки индивид, още с раждането му бяха гарантирани 4 от 5-те нива Маслоу. Това е изключително постижение! Капитализма в момента НЕ дава нито едно от нивата, т.е. - животинска работа! Иначе да, социализма си беше съботиран отвътре от тези, "които ги стягаше чепика на Системата" и не можеха да крадат законно! С други думи, както сам отбелязваш - социализма/комунизма - НЕ е за всеки, трябва мисловно израстване, за да бъде приет и да сработи, при което всеки се занимава с това, което му харесва, което му допада, което му доставя удоволстие като работа, развива се интелектуално в тази посока, но в същото време - никой не се счита от Системата, за по-важен от другия, защото дефакто и той и Системата - не могат без другия. Толкова е естествено това и се иска съвсем малко - да не мислиш, че заслужаваш повече от другия, защото практически НЕ можеш без другия. Масоните обаче са на друга мнение, те са фенове на животинският принцип на печалбата и използването - "или ти него, или той - теб". Това е изключително примитивно, пещерно мислене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 8 rate down comment 2
sp001
преди 5 години
Добра или лоша сегашната финансова система не може без ръст защото в основата си лежи на едно много просто уравнение ПАРИ = ДЪЛГ , с други думи за да може някой да си изплати дълга си трябва някой друг да вземе заем в бъдеще. Възможно ли е да се промени? - на теория да , на практика едва ли. Ако приемем че хората се задоволяват с това което имат и не искат все повече и повече, както и че населението не се увеличава то тогава може да се промени финансовата система и да се премине от дълг към спестявания. И не си мисли че само 2 % искат все повече и повече и заради тях е тази лудост за непрестанен ръст. Всички го искат малко или много. Тази система макар и да има необходимост от постоянен ръст въобще не е толкова лоша и по-добра не е измислена засега. Възможно ли е да има развитие на обществото без финансов ръст? Да възможно е. Но първо трябва да се промени мисленето на хората. Комунизма си беше опит в тази посока, както видяхме неуспешен. Не че комунизма е лош сам по себе си, просто хората го опорочиха, както и сегашната финансова система между впрочем. Както и Християнската вяра преди това и Римската република и много други добри идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 9 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Икономическите закони са като физичните. Независимо дали ги приемаш или отхвърляш, тях ги има и те работят. Безполезно е да се опитваш да ги пренапишеш - никога няма да успееш. Единствено можеш да ги изучиш за да ги използваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 5 години
Да четеш Кейнс, за да разбереш че съществува връзка между инвестиции и доходи е прекалено. Всеки от своя житейски опит вижда, че тя е почти пропорционална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още