IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Природните катаклизми повишават земеделските разходи

Натрупаните производствени разходи няма как да не се отразят върху себестойността на продукцията

12:45 | 20.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нормално е с тенденцията за покачване на качеството на живота да вървим към по-високи цени. Високият жизнен стандарт винаги и навсякъде е съпътстван от по-устойчиви цени, свързани с политиката за повишаване на доходите. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мариана Кукушева от Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"През последните години наблюдаваме валежи и градушки, които не са типични за нашите географски ширини. Природните катаклизми принуждават селскостопанския производител да проведе още дейности на полето, свързани с пръскане, обезпаразитяване и други. Това повишава себестойността на селскостопанската продукция", обясни тя. 

Натрупаните производствени разходи няма как да не се отразят върху себестойността на продукцията, която се търгува на борсата. При нас цените на суровината са винаги борсови, коментира Кукушева. В момента цената на човешкия труд в един продукт е над 30%, заяви тя.

"Очакванията са, че хлебопекарните качества на реколта 2019 г. ще надминат 50%. Такова качество на реколтата не се е случвало през последните 20 години", посочи гостът.

Колкото и да е автоматизирано и модернизирано производството на хляб, човешкият труд не може да бъде елиминиран. Организираме курсове, чрез които покачваме квалификацията на хората, обясни Кукушева.

Вижте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още