Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт прогнозира рекордна реколта на пшеницата тази година

Това до голяма степен ще компенсира загубените добиви от Украйна и Русия, смята доц. Божидар Иванов, ръководител на Център за икономически анализи на селското стопанство (CAPA)

гледано: 1759   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Прогнозите са за една рекордна реколта при пшеницата. Това каза доц. Божидар Иванов, ръководител на Център за икономически анализи на селското стопанство (CAPA), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgariа.

По думите му това до голяма степен ще компенсира загубените добиви от Украйна и Русия в следствие на войната. За пролетните култури все още е рано да се проследи развитието им, допълни той.

Очаква се реколта от около 780 - 790 млн. тона пшеница, което е върхов добив не само за последните няколко години, а и исторически, посочи гостът. Загубените добиви от Украйна и Русия ще бъдат компенсирани с по-голямо производство в почти всички страни производителки. Въпросът е каква ще бъде цената на този износ, допълни Иванов.

Обстановката е такава, че всяка страна преразглежда своята продоволствена политика, добави гостът. „Това, което създава несигурност на пазара, е, че купувачите искат да купуват все повече, за да задоволят своята несигурност, а продавачите искат да задържат този износ, за да са сигурни, че изтъргуваните количествата няма да бъдат повторно изнесени, а че останат при тях“, коментира Иванов.

За българските зърнопроизводители миналата година е била много добра и тази година се очакват високи равнища на добив на пшеница, „достатъчни, за да бъдем спокойни от гледна точка на подсигуряване на населението с пшеница и хляб“, каза специалистът. „И в същото време, при тази добра конюнктура, която се очаква, [България ще може] да изнесе, за да не бъде толкова остра и силна за нас продоволствената криза, която се очертава“, посочи той.

Цялостната картина при зърнените култури, която наблюдаваме в момента, започна да се очертава преди две години, когато от една страна върви увеличение на световното производство на пшеница - доста над 750 млн. тона - а в същото време от се наблюдава устойчива тенденция на повишаване на цените, като пика се постигна тази пролет с началото на конфликта в Украйна, каза Иванов.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
0
 
2
ing5rov до: Gocho
преди 1 месец
това е за баламосване на тревопасните , дето вярват на талавизора ...
3
 
0
 
1
преди 1 месец
Не се ли е малко надценил тоя гадател и да внимава че с тия приказки ще дръпне гявола за опашката

Още от Bloomberg TV
Калоян Стайков: Трябва да се работи за дългосрочни решения с газовите доставки