IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт прогнозира рекордна реколта на пшеницата тази година

Това до голяма степен ще компенсира загубените добиви от Украйна и Русия, смята доц. Божидар Иванов, ръководител на Център за икономически анализи на селското стопанство (CAPA)

19:27 | 24.05.22 г. 2
Експерт прогнозира рекордна реколта на пшеницата тази година

Прогнозите са за една рекордна реколта при пшеницата. Това каза доц. Божидар Иванов, ръководител на Център за икономически анализи на селското стопанство (CAPA), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgariа.

По думите му това до голяма степен ще компенсира загубените добиви от Украйна и Русия в следствие на войната. За пролетните култури все още е рано да се проследи развитието им, допълни той.

Очаква се реколта от около 780 - 790 млн. тона пшеница, което е върхов добив не само за последните няколко години, а и исторически, посочи гостът. Загубените добиви от Украйна и Русия ще бъдат компенсирани с по-голямо производство в почти всички страни производителки. Въпросът е каква ще бъде цената на този износ, допълни Иванов.

Обстановката е такава, че всяка страна преразглежда своята продоволствена политика, добави гостът. „Това, което създава несигурност на пазара, е, че купувачите искат да купуват все повече, за да задоволят своята несигурност, а продавачите искат да задържат този износ, за да са сигурни, че изтъргуваните количествата няма да бъдат повторно изнесени, а че останат при тях“, коментира Иванов.

За българските зърнопроизводители миналата година е била много добра и тази година се очакват високи равнища на добив на пшеница, „достатъчни, за да бъдем спокойни от гледна точка на подсигуряване на населението с пшеница и хляб“, каза специалистът. „И в същото време, при тази добра конюнктура, която се очаква, [България ще може] да изнесе, за да не бъде толкова остра и силна за нас продоволствената криза, която се очертава“, посочи той.

Цялостната картина при зърнените култури, която наблюдаваме в момента, започна да се очертава преди две години, когато от една страна върви увеличение на световното производство на пшеница - доста над 750 млн. тона - а в същото време от се наблюдава устойчива тенденция на повишаване на цените, като пика се постигна тази пролет с началото на конфликта в Украйна, каза Иванов.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
това е за баламосване на тревопасните , дето вярват на талавизора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Gocho
преди 1 година
Не се ли е малко надценил тоя гадател и да внимава че с тия приказки ще дръпне гявола за опашката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още