IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: САЩ и Китай са с голяма взаимозависимост в търговията си

Китай успя да догони и да изпревари в някои отношения Запада, казва проф. Нако Стефанов

23:18 | 17.08.18 г.
Експерт: САЩ и Китай са с голяма взаимозависимост в търговията си

Преговорите между САЩ и Китай се подновяват, но вече си размениха и понесоха удари. В предстоящите разговори ще участват две държави с голяма взаимозависимост в търговията си.

Това каза Проф.Нако Стефанов, преподавател в СУ“Св. Климент охридски“ в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Аз лично прогнозирам, че Китай няма да използва остър тон в преговорите.  Но от страна на САЩ  вече станахме свидетели на един нов специфичен стил в политиката – Тръмп–стил на водене на преговори, при който мизата се вдига много високо, напрежението става много голямо и след това от тази позиция се търсят изгоди в рамките на понижаване на напрежението", каза Стефанов.

По този начин, припомни гостът, американският президент притисна своите съюзници в НАТО, за да вдигнат своите разходи за въоръжаване, от което най-много ще спечелят САЩ.

Този  стил досега му носи успехи, не е изключено да се приложи и при преговорите с Китай, каза професорът, но Китай е настроен по-скоро миролюбиво, отколкото войнолюбиво.

"В основата на успеха на Китай са масивните чужди инвестиции – дори от американски фирми, които сами дойдоха и продадоха своето ноу хау на Китай. Западът се надяваше, че когато инвестира в производство, ще  може да си запази научно-техническите центрове, финансите, но се оказа, че там, където се премества производството, там отиват научноизследователските центрове, а  след тях и финансовите потоци", каза Стефанов.

Китай, който ще поднови преговорите си със САЩ, успя да догони и да изпревари в някои отношения Запада, припомни в коментара си Стефанов. Затова и получи пълна забрана за купуване на технологични компании, (с изключение на тези, които бяха „изпуснати“). Азиатската държава има най-млада научноизследователска база като специалисти, обучени на Запад и завърнали се обратно в страната си, посочи още гостът. Той определи още мегапроекта "Пътят на коприната" като най-мащабния в настоящето ни - една мрежа от жп линии, магистрали, газопроводи, нефтопроводи, информационен сателитен канал.

"Тази мрежа предполага не само да извършва логистични дейности, но по цялата тази мрежа е замислено да има и собствени производствени звена. Говори се, че Китай ще предостави на страните, през които минава, да имат собствени производствени звена. На наша територия се говори за проект Китай да построи завод за високоскоростни локомотиви", каза Стефанов.

Геополитическа революция нарече професорът този проект. Ако САЩ и другите страни го допуснат.

"Досега силите на морето са били в доминираща позиция – Римската империя, Венеция, Великобритания, САЩ, те са доминирали основното икономическо пространство през онзи времеви период. Сега основното пространство става материково – сушата.  И други сили вече заемат атакуващи позиции – Китай, Евразия, Русия. Части от Запада са против това положение", отбеляза Стефанов. 

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още