IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Ще приемем стратегия за адаптация към климатичните промени

Непредвидими са разходите на икономиките заради изменението на климата, съобщи Георги Стефанов от WWF

12:41 | 13.08.18 г.
Експерт: Ще приемем стратегия за адаптация към климатичните промени

Негативните финансови аспекти на климатичните промени са видими във всяка една държава. Това каза експертът от Световния фонд за дивата природа (WWF) Георги Стефанов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира информацията на неправителствената организация „Global Footprint Network”, че на 1 август човечеството изчерпа всички ресурси, които може да възобнови за една година и започна „да живее на кредит“.

„Жегите от последните два месеца в Северна Европа ще костват на Германия над 1 млрд. евро непланирани разходи заради щетите, които германската икономика ще плати извънредно. Тези негативни финансови аспекти са видими във всяка една страна. Основно това са непредвидими разходи в различни сектори на икономиката, които са потърпевши от суша, от пожари, от валежи“, посочи експертът.

Екип на Световната банка е изготвил предложение за национална стратегия за адаптация към изменението на климата, която към настоящето е в процес на обществено обсъждане у нас.

"България е на финалната права за приемането на тази стратегия. Самият документ е около хиляда страници от 11 сектора на българската икономика и вътре са засегнати основните проблеми и конкретните мерки. Ключови са земеделието, горите, туризма, енергетиката, градската среда, човешкото здраве, биоразнообразието. Ползването на водите е много важно, защото няма сектор, който да не се нуждае от вода. Ние трябва да сме подготвени от рано, за да може да се вземат необходимите мерки, когато настъпят климатични промени“, смята Георги Стефанов.

Какво е замърсяването с пластмаса? Какъв отпечатък върху природата оставя добивът на петрол?

Повече от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още