Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Търсещите закрила в България намаляват

Основните предизвикателства пред бежанците у нас са свързани с усвояването на българския език, намирането на жилище и работа

Експерт: Търсещите закрила в България намаляват

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Общата тенденция е за намаляване на търсещите закрила в България. Пикът беше през 2015-2016 г. По данни на Държавната агенция за бежанците близо 2500 души са потърсили закрила у нас през 2018 г., като 730 от тях са получили бежански или хуманитарен статут. От началото на 2019 г. около 420 души са търсещите закрила, а 180 са получилите такава. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Борислав Грозданов от Върховния комисариат на ООН за бежанците в България.

Основните предизвикателства пред бежанците у нас са свързани с усвояването на българския език, намирането на жилище и работа, посочи Грозданов. 

"Икономическите сектори, в които най-често бежанците намират работа, са промишленост, строителство, транспорт. Виждаме, че работодателите вече проявяват инициатива да подкрепят тези хора за развитието на работните им умения и повишаването на конкурентоспособността им на пазара", каза той.

Немалко от хората, които имат желание да останат и да се развиват в страната, започват свой собствен бизнес, като се случва и самите те да дават работа на българи, коментира гостът. Процентът подобни случаи не е голям, но това е тенденция, която наблюдаваме да се развива, добави той.

Грозданов коментира и интеграцията на децата бежанци у нас, като изтъкна, че от водещо значение за тях е достъпът до образование.  

Вижте още във видеото.

 

гледано: 1420   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Hellenic Petroleum прави преход от петролна към енергийна компания