IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Учениците трябва да са медийно грамотни и да мислят критично

Децата трябва да са по-ангажирани и да изпълняват творчески задачи, посочи Емануил Георгиев

14:55 | 03.09.18 г. 2
Експерт: Учениците трябва да са медийно грамотни и да мислят критично

Учениците трябва да развиват качества като критично мислене, правилна оценка на информация и социални умения, тъй като това се търси от бизнеса и формира всеки гражданин на демократична страна. Toва е мнението на Емануил Георгиев, експерт в Националния център за безопасен интернет, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Министерство на образованието и науката планира да въведе „Медийна грамотност“. Предметът ще се изучава в часа на класа. Дигитално медийната грамотност трябва да се въведе мултидисциплинарно и да бъде застъпена във всички предмети. Това са определени умения и компетенции, които развиват критично мислене, способност за оценка на информация заради бума на фалшивите новини и социални умения", посочи експертът.

Той коментира, че е от значение учениците да усещат смисъл от прекараното време в училище.

"Най-важното е времето, което учениците прекарват в училище, да е пълноценно за тях. Трябва да има по-голяма гъвкавост и избираемост, като децата да имат право да си избират сами определени предмети", смята Георгиев.

По думите му това би се случило, когато децата са по-ангажирани и изпълняват творчески задачи, с които развиват умения за разбиране, намиране и отсяване на информация.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
пак некакъв измислен термин ... учениците трябва да са с критично мислене само. Медийно грамотни и енергийно бедни са термини измислени от тоталния тъ.панарин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още