IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Вече 20 години се борим неуспешно с тероризма

Изненадващо е колко бързо се разгърна вълната от тероризъм след атентата на 11 септември, коментира доц. Любов Минчева

12:13 | 17.09.21 г. 4
Експерт: Вече 20 години се борим неуспешно с тероризма

Хронологията за последните 20 години показва, че сме свидетели на поредица от разгръщащи се вълни на джихадистки тероризъм. Понякога те се застъпват, а понякога се преливат. Страшното е, че тези вълни не затихват. Те по-скоро са в някакво взаимодействие и цикличност. Започнахме с талибаните от 1996 до 2001 г. и 20 години по-късно ние пак сме там. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria доц. Любов Минчева, преподавател по Международни отношения и проблеми на сигурността в СУ “Св. Климент Охридски”.

Тя припомни, че през 2000 г. излиза специализиран доклад, който прогнозира, че през 21-ви век вече няма да има сериозни войни и се очаква светът да може да се концентрира върху научен и културен прогрес. „Изненадващо е колко бързо се разгърна вълната от тероризъм след атентата на 11 септември 2001 г.“, каза доц. Минчева. 

По време на разговора тя се позова на карта, която е изготвена от Института по икономическа политика и мир и показва индекса на терористична дейност и организирана престъпност из целия свят за 2020 г.

„Най-засегнатите региони в света са Северна и Западна Африка, Близкият изток, Европа в значителна степен, Южна Азия, което включва и Афганистан и Пакистан, Индия. САЩ също фигурират, защото оттам тръгна цялата терористична вълна”, обясни гостът.

“Ал Кайда е организацията, която се развива много мащабно и експанзира в географско отношение. Тя е нов тип терористична група, която е децентрализирана и се развива много агресивно. Тя има много структури навсякъде, които, развивайки се, дават живот на нови групировки, които си взаимодействат с Ал Кайда, но и водят независим живот”, коментира още доц. Минчева.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
преборването е като онова дело , дето бащата адвокат влачил двайс годин , па синот му го решил одма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
при положение че имаш сателите горе и държиш банковата система... да се бориш с това 20 години и да има нужда от още зада го пребориш говори за две неща... или са тотални некадърници или се борят само на хартия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
и с ковида ше се "борим" още двайс годин ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 2 години
При наличието на ядрено оръжие няма как да има големи световни войни. И тъй като войни не може да няма, тъй като човека си остава едно по умно животно, тероризма е бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още