IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Великобритания трябва да изключи варианта за предоговаряне на Brexit

Особено негативни последици при излизане на страната от ЕС без сделка Кралството ще усети в политическо отношение, смята политологът Румяна Коларова

16:38 | 30.01.19 г.
Експерт: Великобритания трябва да изключи варианта за предоговаряне на Brexit

Голямата мудност, с която действа британското правителство и комплексната същност на споразумението по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС) възпрепятстват повторното разглеждане на условията за Brexit, заяви доц. д-р Румяна Коларова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и основател на катедра „Европеистика“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

“Пределно ясно е, че предоговарянето е невъзможно, макар да има място за срещи и обсъждания. Но то е невъзможно най-вече, защото това е пакетна сделка. Когато се промени един елемент от нея, много други елементи увисват“, подчерта Коларова.

Според нея каквато и да бъде развръзката до края на март относно процеса по избистряне на условията и тяхното приемане от британския парламент, несигурността по-скоро ще нарасне, отколкото да намалее.

„Оттук нататък всякакъв вид отстъпки от страна на ЕС спрямо Великобритания ще се разглеждат като слабост, тъй като блокът влиза в предизборен период“, посочи още политологът.

По нейните думи особено негативни последствия от евентуален твърд Brexit за Кралството ще има в политическо отношение.

„Много често анализаторите определят Brexit като политическо цунами, което ще залее политическото статукво на Великобритания“, сподели още Коларова.

Експертът смята, че всяка една стъпка на Великобритания веднага събужда изключително негативно отношение към страната, защото в рамките на ЕС тя е „най-привилегированата“ държава.

„Тя непрекъснато настояваше, изискваше и печелеше различни отстъпки за себе си, като в същото време поддържаше един много силен евроскептичен лагер около себе си“, заяви Коларова.

Цялото интервю може да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още