IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Вносът на кадри може да реши много проблеми на пазара на труда

С внос на кадри от Азия може да се реши въпросът и в IT сектора, каза Надя Василева от „Менпауър България“

09:48 | 23.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Имаме един неравномерно работещ пазар на труда. Това каза Надя Василева, управляващ директор на „Менпауър България“ в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако вносът на кадри е целенасочен, мисля че могат да се решат много проблеми, както в областта на нискоквалифицирания труд, с внос на кадри от Азия, така и при IT специалистите“, каза експертът. 

Правителството би трябвало „да вземе насериозно тези проблеми“ и да ги реши, допълни специалистът. „Едно време това се случи с виетнамци, които строиха панелни блокове. Защо сега да не се случи това“.

Василева потвърди, че компаниите непрекъснато изпитват глад на кадри и много трудно намират решения как да се сдобият с тях и как да задържат тези, които вече са наели.

„Проблемът с кадрите в България е тежък и се развива от много години. Демографската структура става все по-мобилна, хората търсят интересна работа извън България. Голяма част се връщат, но това също затормозява пазарът на труда“, коментира експертът.

Още от разговора може да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
fixun
преди 7 години
Ех тия шефове значи - цял живот шефстват и единственото им решение е нещо което са видяли в тяхната младост: "дай да си внесем виетнамци"! Въобще не им хрумва, че могат да натискат в посока по-високи заплати, еквивалентни на западните, за да не бягат и малкото останали хора навън и в реклама на същите тези хора пред инвеститорите като качествени специалисти! *** как ще им хрумне такова нещо - "я по-добре да си внесем виетнамци"! Жал ми е за трудовия ни пазар като гледам какви хора са изпълнителни директори на рекрутмънт агенциите тука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
vladconsult
преди 7 години
За съжаление тази теза за внос на имиграция не само, че не е права но е много вредна. Заплатите наистина в БГ в ИТ са по високи от Китай и много по високи от Индия и са съизмерими с тези в Западна Европа и в UK. Затова и решението не е в поощряването на имиграция която води след себе си неконтролиран поток от хиляди и десетки хиляди членове на семейства, както например е в много райони на Англия, където вече рядко се виждат бели хора и англичани. решението е в инвестиции в образованието и квалификацията на нашите деца (вмвсто в бомбастични проекти обогатяващи дадени лобита) и връщането на нашите емигранти в БГ. Все пак всеки образован човек който се чувства българин е по добър от ислямистите и много други, които са чужди на нашата култура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Пуки
преди 7 години
Продължава търсенето на Умни кадри съгласни с Глупаво заплащане! Е, те такова животно няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
alexvinchev
преди 7 години
"внос на кадри" не е като внос на картофи, защото картофите не могат да изберат къде да отидат, а кадрите, поради специфичната си особеност да са живи хора - могат. При положение, че в Китай и Индия в момента за квалифицирани IT специалисти заплатите са съпоставими или по-високи от тези в България, кой точно азиатец ще дойде в България и защо? Пред същия проблем се изправят и къде по-платежоспособни икономики като немската, френската и английската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още