IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Законодателството в България е благоприятно за фрийлансърите

Хората, които работят свободни професии плащат по-малкo данъци и не е нужно да водят счетоводство, обясни Велислав Панчев

08:39 | 09.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Законодателството в България е уредено така, че за един човек да не е трудно да се занимава със свободна професия и да води сам отчетност. Това каза данъчният консултант Велислав Панчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Тук администрацията е много по-малка, отговорността не е чак толкова голяма, колкото да направиш собствена фирма, не се изисква от теб да назначаваш служители. Изисква се само да се легализираш, а легализацията става под формата на регистрация на свободна професия“, допълни Панчев.

По думите му другите плюсове са, че човек плаща по-малки данъци и не е нужно да води счетоводство. „Той си остава физическо лице и продължава да носи всички задължения за физическите лица, но просто има някои допълнителни декларации, които трябва да се подадат“, обясни експертът.

Според него IT браншът се разраства непрекъснато и благодарение на това в България идват все повече хора и фирми, които търсят кадри от този сегмент. Вече все повече българи имат възможност чрез различни интернет сайтове да предоставят услугите си на големия отворен пазар и да работят от вкъщи или от която точка на света пожелаят, добави Панчев.

Той е категоричен, че не е трудно да работиш свободна професия и да водиш сам отчетност. „Не  е нужно да се наема счетоводител, който води отчет за приходи и разходи, тъй като държавата е казала, че всеки, който упражнява свободна професия има право на нормативно признати разходи. Това са пари, които не се облагат с данъци и осигуровки и варират между 25 и 40%. С толкова по закон може да бъде намалена данъчната основа, върху която се начисляват съответните налози“, добави още експертът.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още