Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Заплатите в България ще продължат да растат

Пазарът е изключително труден и предизвикателен за работодателите, посочва Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital

Експерт: Заплатите в България ще продължат да растат

Снимка: Ройтерс

Сегашното състояние на пазара на труда в България е изключително динамично. Страната не се е намирала в подобно състояние през последните 30 години. Това каза Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Пазарът е изключително труден и предизвикателен за работодателите. Пред пазара предстоят тепърва много промени, коментира тя.

„Безработицата в страната е 5%, сочат данните. Според мен реалната безработица е много по-ниска. Това ще продължава да оказва натиск за нарастването на заплатите, включително и предвиденото увеличение на минималната работна заплата до 610 лева от началото на 2020 г.", коментира тя.

България е изключително обвързана с европейската икономика. Натискът върху Европейския съюз от външни пазари се отразява вече доста директно и върху нас, заяви Шишкова. 

„През последните години доста от компаниите, които навлязоха в производствения сектор в страната, разширяват броя на служителите си и увеличават възнагражденията“, смята експертът.

Единият от негативите е затруднението на работодателите да намират квалифицирана работна ръка, каквато им е необходима, отбеляза Шишкова.

„Повишаването на възнагражденията и потреблението показва, че консуматорското доверие се увеличава. Това ще дава стимул за вътрешния пазар“, допълни тя.

В момента България е прекрасно място за изнасяне на процеси, които са с много висока добавена стойност, подчерта гостът.

Още от разговора вижте във видеото.

гледано: 4646   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

6
 
8
 
2
преди 1 година
Заплатите в България растат само като число, а не като покупателна способност. Като покупателна способност само намаляват в последните 30-40+ години или дори бългатите не са виждали вдигане на покупателната способност някъде от 1975 насам... Но това е нормално, просперитет без проиводство няма, икономика движена от услуги и туризъм не става...
5
 
8
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
И с колко, моме Експерт, ще продължат да растат? Остава и да не растат. Кажи ми при твоите аритметики след колко десетилетия ще стигнем средната заплата в ЕС, ако те стоят на едно място.
Стига с лозунги и поръчкови пхисания. Хората са по-грамотни от вас и стоят от другата страна - на потърпевшите.
ХАЙДЕ МАЛКО срам и малко повече почетете икономическа литература.

Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?