IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти призовават за максимално опростена система за изплащане на втора пенсия

Тристранката ще намери компромис за изплащането на втората пенсия, твърдят работодатели

12:17 | 02.06.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вариантите за изплащане на втора пенсия трябва да бъде максимално опростени. Около тази позиция се обединяват синдикати и работодатели в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria, коментирайки най-спорната част от пенсионните поправки от Кодекса за социално осигуряване – фазата на изплащане на втора пенсия.

Според Димитър Бранков, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК), ако се предоставят опростени варианти за избор на изплащане на пенсиите, проблемът с първоначалния дефект на втори стълб - невъзможността за едновременно изплащане на пожизнени пенсии и гарантиране правото на наследяване, ще бъде решен.

Той потвърди, че БСК предлага и би подкрепила четири варианта за изплащане на втора пенсия - пълно изтегляне на партидата от осигуреното лице, придобило право на пенсиониране; получаване на срочна пенсия с фиксиран период и размер; избор за получаване на пожизнена пенсия и вариант, в който лицето може да реши да използва част от натрупаните средства като пожизнена пенсия и останалата част като срочна пенсия с право на наследяване или предварително изтегляне. 

Системата за изплащане на пенсиите трябва да бъде максимално опростена, каза и Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“. По думите му е необходимо и да бъде променена схемата, по която се информират осигурените лица за възможностите.

Бранков коментира и прехвърлянето на казуса към Тристранния съвет, каквото беше решението на финансовия министър. Дебатът ще има смисъл тогава, когато по официален път бъде внесен законопроект, зад който застава правителството, посочи той.

Според Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) тристранката ще намери компромис за изплащането на втората пенсия. Той посочи, че промените, които бяха обсъждани доскоро, ще имат за краен резултат убиването на втория капиталов стълб, което е „абсолютно неприемливо“. За него текстът, който трябва да се прецизира, е този, който казва, че вторите пенсии са пожизнени и наследяеми. Трябва да се разпишат конкретните норми - пожизнени, наследяеми, но в какъв ред, по какъв начин, в какви периоди, каза Желязков пред Bulgaria ON AIR.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", открои и друг аспект на проблема с унаследяването на средствата.

„Носителят на правата, когато си отиде, лицата, които идват след него, няма да получат средствата, които са останали наведнъж, а пенсията. Тоест, ако лицето е получавало по 10 лева на месец, защото сигурно нещо такова ще стане - ще продължават по 10 лева на месец да получават наследниците. Те ще се окажат 100 души наследници и ще се чудят как да се оправят, и накрая никой няма да ги ползва и ще останат за този, който ги ползва", уточни Манолов.

Този въпрос има решение и той е свързан с правото за избор, смята Желязков. Според него трябва да се даде право на избор, но не дали да даде парите си на държавата, а различни опции и модели, между които човек да си избере", посочи той.

Президентът на КТ "Подкрепа" предлага възможността за втора пенсия да се разшири извън единствената досегашна възможност в частен пенсионен фонд - ако човек иска да си направи частен пенсионен влог или пък инвестиционен портфейл. От друга страна Желязков предлага различните опции да са в частния пенсионен фонд, защото според него тогава има шанс да се предложат.

Според Манолов е редно в закона да се запише, че при придобиване на права лицето може да изтегли всичките си средства безусловно. Желязков подкрепи, че всяко лице трябва да има възможността да се разпореди със средствата си, когато и както реши.

Манолов допълни, че това, което отсъства в предложения законопроект, е изключително важният въпрос за таксите на фондовете.

Той обясни казуса с пример: Когато вие внесете 100 лева в един пенсионен фонд, той веднага удържа въпросните 5 лева - тази 5% такса, а оттам управлява вашите 95 лева. В един момент, когато тези 95 лева станат 100 лева, фондът ви убеждава, че имат 5,26% доходност по методиката, която се изчислява доходността. Законно е, но не е нормално. В края на годината всички фондове удържат 1% от това, което имате. Тоест дали управляваното е на загуба, няма значение - 1% е за тях. Тези пороци никога няма да направят системата да работи в полза на осигуряващото лице“, коментира Димитър Манолов.

Повече може да гледате в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
kony
преди 7 години
Големи и узаконени кражби от ПФ - безотчетност в момента, лъжи за доходността, инвестиции към свързани фирми, липса на стимул да управляват добре парите ни, а таксите и годинките се навъртат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
аз предлагам наистина да е максимално опростен. Пенсии нема да се изплащат. От просто по-просто, даже и Горанов ще го разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Естествено е ,че трябва да се удържат пари само ако има доходност но това е второстепенно защото заради системната криза капиталовите пенс.системи ще фалират и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Емил Хърсев го проумя - http://***.segabg.com/article.php?id=797051 Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти добре обясни за пенсион.фондове у нас и как две пенсии са по-малко от една - https://lchristoff.wordpress.com/2016/04/04/10-факта-за-пенсиите-които-не-искат-да-зн/ Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард) - това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още