Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Елеонора Негулова: Гласът на малкия бизнес в България не се чува

Необходимо е представителство на малкия бизнес сред социалните партньори, според Националното сдружение на малкия и средния бизнес

Елеонора Негулова: Гласът на малкия бизнес в България не се чува

Снимка: архив, Ройтерс

Към момента гласът на малкия бизнес в България не се чува, а над 90% от българските компании попадат в тази категория. Затова е важно да се използва европейският пример за законодателство и данъчни облекчения, така че голяма част от ресурсите и средствата по оперативни програми да не бягат от тези предприятия, както се случва сега. Това каза Елеонора Негулова от Националното сдружение на малкия и средния бизнес в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Негулова коментира данни, които сочат, че 45% от работещите фирми у нас са без работници, тоест самонаети лица, развиващи определена икономическа дейност.

"Тази статистика показва профила на българската икономика и доколко тя е зависима от размера на бизнеса. Една част от тези компании са фасадата на сивата икономика, но това е отражение на качеството на бизнес средата", посочи тя. 

Още по темата

Тези фирми ползват труд на близки и роднини, но това не се отчита от статистиката, обясни тя. Негулова допълни, че трябва да се осмисли необходимостта от специален подход и интегрирани политики в сектора на малките и средните предприятия.

Сдружението прави стъпки за обединяването на малкия и средния бизнес в конфедерация, която да има възможност да отправя послания към управляващите чрез Тристранния съвет.

Според експерта за прилагането на политиките към малкия бизнес е важно отчитането на териториалните специфики и подкрепата на държавно и на общинско ниво.

Негулова каза още, че нивото на предприемаческа култура в България не е достатъчно високо. "Трябва да се върви паралелно. Освен че младите хора трябва да бъдат обучавани в предприемачество, хората, които се занимават с него, също трябва го развиват", поясни тя. 

Повече от интервюто вижте в Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 2760   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
"така че голяма част от ресурсите и средствата по оперативни програми да не бягат от тези предприятия, както се случва сега"
И добре че!
Средствата по оперативните програми са за бизнесмени инвалиди... нещо като социалните помощи за инвалиди или маргинализирани части от населението с нужда от специфична интеграция.

Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?