IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: След коронакризата ще се търси диверсификация на доставките

Светът трябва да се научи да живее в условията на пандемия, да не се парализира, твърди финансистът

11:45 | 14.04.20 г.
Емил Хърсев: След коронакризата ще се търси диверсификация на доставките

След като коронавирусната криза отмине, ще се търси диверсификация на доставките. Това е възможност България да развие своята национална промишленост. Такова мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Емил Хърсев.

Според него Унгария, Чехия и Полша ще са страните, които ще имат сериозен ръст на производството тази година, защото получиха допълнителни поръчки. Той посочи, че след отшумяването на пандемията Китай вероятно дори ще засили ролята си на един от центровете на световната индустрия, защото бързо се справи със ситуацията.

“Компроментираха се допълнителните производствени центрове в Азия. Там са големите проблеми”, посочи финансистът. 

Хърсев смята, че светът трябва да се научи да живее в условията на пандемия, да не се парализира, да продължи да работи. “Би трябвало да преминем към разумни начини за организация на работата в условията на зараза”, посочи финансистът.

Той отбеляза, че коронакризата няма общо с глобалната финансова криза от 2008-2009 г., която определи като “класическа циклична криза на свръхпроизводството”. Според експерта в настоящата ситуация икономиката ще се възстанови по-бързо до предкризисните нива, а вътрешното търсене ще е двигателят, когато мерките срещу разпространението на коронавируса паднат.

“Освободените хора бързо да се върнат на работа, след като това отново стане възможно, и отново да изпаднем в ситуация на дефицит на трудова сила”, прогнозира още Хърсев.

Вижте повече във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още