Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Емил Калчев: Кредитният портфейл на банките у нас е на добро ниво

Кредитирането расте с умерени темпове, а делът на "лошите" кредити намалява, казва икономическият анализатор на Райфайзенбанк

гледано: 690   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Ръстът на кредитирането у нас се дължи на ниските лихви, които са валидни на пазара. В голяма степен той е движен и от растежа на икономиката, който според Националния статистически институт ще достигне 3,5% през 2019 г. Така Емил Калчев, икономически анализатор на Райфайзенбанк, коментира отчетения от Българската народна банка годишен ръст на кредитите у нас от 7,4% към края на миналата година в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

„В момента кредитирането у нас расте с умерени темпове, а не както в годините преди кризата, когато ръстът беше двуцифрен“, отбеляза Калчев.

По думите на госта именно предприетите мерки от банките в годините след кризата от 2008 г. са причината за намаляващия дял на "лошите" кредити.

„Мерките на банките наистина водят до едно по-добро оценяване на риска при кредитирането, което е гаранция, че бъдещите "лоши" кредити няма да се увеличат“, каза Калчев. 

„Очаква се нивото на "лошите" кредити плавно да намалява и да се запази на сравними нива, тъй като до момента няма сигнали за влошаване на бизнес средата или за очаквано драстично покачване на лихвите“, отбеляза гостът.

„Така погледнато можем да кажем, че кредитният портфейл на банките е здрав... У нас той също е на добро ниво“.

„Относителният дял на кредитите към БВП у нас не е сред най-високите в региона на Централна и Източна Европа“, посочи Калчев, като поясни, че мястото на България е накъде по средата.

Според него основната причина за ръста при депозитите е огромната ликвидност в европейската икономика.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 7 месеца
ВИЖ ТИ.....;- АМА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА КОЙ ТОЧНО КРЕДИТЕН ПОРТФЕЙЛ ИДЕ РЕЧ Г-НЕ;- ЗА НЕТНИТЕ ЛИХВЕНИ ПРИХОДИ НА ГЛОБАЛНИТЕ И НАДНАЦИОНАЛНИ АКТИВИ НА ВЕЧЕ НЯКОЛКОТО КРУПНИ БАНКОВИ ХОЛДИНГИ И ВЪОБЩЕ ФИНАНСОФИ КОМПАНИИ МОНОПОЛИЗИРАЩО-ПРЕВЗЕЛИ "НАШЕНСКИЯ", ФИНАНСОВ ПАЗАР ИЛИ ЗА МАЛКОТО НА БРОЙ СМЕСЕНИ И "ОБОБЩЕНО-СЪВМЕСТНИ", ЗНАЧИ ПАК И ТЕХНИ, ИНАЧЕ МНОГО-ДОБРЕ КАЗАНО, КАПИТАЛОВО-АДЕКВАТНИ, МАЛКИ, КАСОВО-КРЕДИТНИ, ФИНАНСОВИ РЕСП. ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ, ЦИЯТО ЕДИНСТВЕНА ГРИЖА ПО ЕФЕКТИВНОТО ДИВЕРСИФИЦИРАНЕ НА КРЕДИТНИТЕ ИМ ПОРТФЕЙЛИ ПОНАСТЯЩЕМ, Е - СИНХРОНИЗИРАНЕ ВЗЕМАВИЯТА ПО ВИДОВЕТЕ КРЕДИТИ СЪС НАСРЕЩНИТЕ ОЛИХВЯВАНИЯ НА БАНКОВИТЕ ДЕПОЗИТИ, ИЛИ НАЙ-ТОЧНО, СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ БАНКОВИТЕ ДЕПОЗАНТИ, Т.Е. И СПРЯМО, ПРАВО-ИМАЩИТЕ НАПРИМЕР ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ КОНТРАГЕНТИ ПО СЪЩО-ТАКА, ТАРИКАТСКИ УПРАВЛЯВАНИЯ БАНКОВ ПАСИВ; ТЪЙ КАКТО Е И - РАЦИОНАЛНОТО УПРАВЛЯВАНЕ НА КРЕДИТНИЯ РИСК ПО ТАРИКАТСКИТЕ АКТИВИ, ВЪОБЩЕ; А СЪЩО ТАКА, Е И - УСПЕШНОТО КОНТРОЛИРАНЕ НА ВЕЛИЧИНАТА НА ЛИХВЕНИЯ ДИСБАЛАНС, И НА ВСИЧКИЯ БАНКОВ РЕЗЕРВ.

Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?