IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евентуален добив от блок "Силистар" може да има най-рано след десетилетие

До месец трябва да станат ясни резултатите от сондажа в блок "Хан Аспарух", каза енергийният експерт Мартин Владимиров

10:07 | 14.09.16 г.
Евентуален добив от блок "Силистар" може да има най-рано след десетилетие

Shell се подготвя за първото триизмерно проучване в блок "Силистар", стана ясно след заседанието на Министерския съвет във вторник. Това представлява първото геоложко проучване, което ще подскаже има ли предпоставки за залежи от петрол и природен газ, обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria експертът Мартин Владимиров.

Следващата стъпка е сондажът, който се извършва след като фирмата се увери, че действително има перспектива в блока, допълни той.

Според Владимиров очакванията са позитивни. Доказателство за това е и желанието на Shell да извърши проучванията в блока на фона на ниските цени на петрола на пазарите, които свиват печалбите на компаниите.

Яснота дали в блок "Силистар" има природен газ или петрол ще има след поне 5-6 години, а търговският добив ще отнеме поне десетилетие, смята още експертът. Дори и проучванията да покажат добри залежи, добивът трябва да бъде икономически изгоден, за да се пристъпи към експлоатирането им, припомни експертът.

На доста по-напреднал етап е работата в друг перспективен блок в Черно море - "Хан Аспарух", посочи още Владимиров. Там през лятото беше извършен първият сондаж и до месец експертът очаква и официалните данни. След това ще стане ясно дали ще бъде направен и втори сондаж.

Ако действително залежите са налични и икономически изгодни, до добив ще се стигне след около 3-4 години. Толкова време ще отнеме подготовката на полето и изграждането на необходимата инфраструктура.

Какво коментира още експертът можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още