IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгений Кънев: ЕЦБ няма да се откаже от политиката на количествени облекчения

Централната банка остава единствената котва на стабилност в Европа и нищо чудно да надживее дори ЕС, смята експертът

15:29 | 01.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Peter Juelich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Политиката за количествени улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ) засега ще остане. ЕЦБ наистина остава единствената котва на стабилността в Европа и нищо чудно тя да надживее дори Европейския съюз (ЕС). Това каза Евгений Кънев от инвестиционно-консултантската компания "Маконис" в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"От 2012 г. ЕЦБ започна нова глава в историята си, за да подкрепи еврото. Консервативната политика, която водеше по примера на Бундесбанк в миналото, може да се каже, че удължи рецесията в еврозоната с 2 години след тази в САЩ и Великобритания през 2008 г.", каза Кънев.

Той допуска, че ЕЦБ все повече ще се доближава до функциите на Федералния резерв на САЩ, отколкото ще се връща обратно към първоначално приписаните си функции.

Кънев изказа становището си по темата за коронавируса, като изрази опасения, че след завърналите се у нас екскурзианти от Северна Италия най-вероятно ще имаме заразени в България, което обаче повече ще засили паниката.

"Скоростта на разпространение вероятно носи повече безпокойство, отколкото фаталният или летален изход на такова заболяване. За съжаление този ефект на "черния лебед" се разпространява диспропорционално и емоционално върху икономиката", отбеляза гостът

"Правителствата трябва да се намесят повече с обяснителна кампания, за да облекчат тревожността, и допускам, че до края на март тя ще изчезне", прогнозира Кънев.

По темата за пазара на сливания и придобивания у нас той отчете, че в контекста на стартъпите и иновативните предприятия развитието е добро и въпросните компании се радват на интерес от чужбина.

Видео с целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още