IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгений Кънев: Рисковете пред България са свързани с политическата нестабилност

Липсата на редовен кабинет пречи на бизнес средата и много проекти се отлагат, коментира експертът

11:39 | 28.10.21 г.
Евгений Кънев: Рисковете пред България са свързани с политическата нестабилност

Всички рискове пред България в момента са свързани с политическата нестабилност в страната. Лошото управление на пандемията и ниските нива на ваксинация срещу COVID-19 предизвикват огромни икономически проблеми, защото затрудняват връзките с останалия свят, и ще предизвикат нови сътресения, особено в туристически бизнес. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria д-р Евгений Кънев, управляващ съдружник в инвестиционно-консултанската компания за сливания и придобивания "Маконис".

Кой според Вас е най-големият риск за българската икономика?

Политическата нестабилност
Коронавирусът и здравната криза
Ограниченията заради Covid
Инфлацията
Социалното напрежение
Всички гореизброени
Друго
Няма изразени рискове
Не мога да преценя
Общо 2960 гласа

"Политическата криза и необходимостта да се вземат тежки решения от служебното правителство изключително много затормозява бизнес средата. Никой не иска в момента да поема никакъв риск, дори държавата, извършвайки своите служебни ангажименти. Бягането от отговорност и отлагането на много важни решения за индустрията заради това, че няма редовен, а служебен кабинет, също пречи на бизнес средата и много проекти се отлагат", каза гостът. 

Той коментира още, че Планът за възстановяване и устойчивост е пратен в Брюксел, но "този план най-вероятно няма да мине, точно защото няма кой да поеме политическия ангажимент" за приемлива за Европейската комисия дата за затварянето на въглищните централи.

"Не успяхме да договорим отлагане във времето за затварянето на мините за разлика от Полша, което ни поставя пред огромен сблъсък с Европейската комисия. Друга причина е вечният проблем с прокуратурата и мястото й в съдебната система - България няма да получи пари, докато не се поеме ясен ангажимент за съдебна реформа", каза Евгений Кънев.

Гостът обърна внимание, че няма съгласие около какво да бъде съставен редовен кабинет и каква програма да преследва той. "Част от партиите искат запазване на статуквото и запазване на модела на раздаване на пари от държавата по начина до момента, други - модернизация на държавата и нейната интеграция с Европа", коментира Кънев.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още