Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Евгений Кънев: Рисковете пред България са свързани с политическата нестабилност

Липсата на редовен кабинет пречи на бизнес средата и много проекти се отлагат, коментира експертът

гледано: 1072   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Всички рискове пред България в момента са свързани с политическата нестабилност в страната. Лошото управление на пандемията и ниските нива на ваксинация срещу COVID-19 предизвикват огромни икономически проблеми, защото затрудняват връзките с останалия свят, и ще предизвикат нови сътресения, особено в туристически бизнес. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria д-р Евгений Кънев, управляващ съдружник в инвестиционно-консултанската компания за сливания и придобивания "Маконис".

Анкета

Кой според Вас е най-големият риск за българската икономика?

Коментирай

"Политическата криза и необходимостта да се вземат тежки решения от служебното правителство изключително много затормозява бизнес средата. Никой не иска в момента да поема никакъв риск, дори държавата, извършвайки своите служебни ангажименти. Бягането от отговорност и отлагането на много важни решения за индустрията заради това, че няма редовен, а служебен кабинет, също пречи на бизнес средата и много проекти се отлагат", каза гостът. 

Той коментира още, че Планът за възстановяване и устойчивост е пратен в Брюксел, но "този план най-вероятно няма да мине, точно защото няма кой да поеме политическия ангажимент" за приемлива за Европейската комисия дата за затварянето на въглищните централи.

"Не успяхме да договорим отлагане във времето за затварянето на мините за разлика от Полша, което ни поставя пред огромен сблъсък с Европейската комисия. Друга причина е вечният проблем с прокуратурата и мястото й в съдебната система - България няма да получи пари, докато не се поеме ясен ангажимент за съдебна реформа", каза Евгений Кънев.

Гостът обърна внимание, че няма съгласие около какво да бъде съставен редовен кабинет и каква програма да преследва той. "Част от партиите искат запазване на статуквото и запазване на модела на раздаване на пари от държавата по начина до момента, други - модернизация на държавата и нейната интеграция с Европа", коментира Кънев.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Страхил Делийски: Време е политиците да започнат да действат