Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Евгений Кънев: С ваксината ще оставим най-лошото зад гърба си

Повече от планираните средства в бюджета са за строителството, а трябва да са за инвестиции в човешкия капитал, съветва икономистът

гледано: 3153   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Ваксината е единственият начин, чрез който можем излезем от кризата още през следващото лято. В икономиката всичко опира до доверие и спокойствие - тя е функция на човешкото здраве, не обратното. Колкото повече хора се ваксинират и осъзнаят ползите от ваксинацията, толкова по-бързо ще оставим най-лошото след себе си и предприемачеството ще започне отново да просперира. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес" д-р Евгений Кънев, управляващ съдружник в инвестиционно-консултанската компания за сливания и придобивания "Маконис".
Още по темата

Той посочи, че икономическата ситуация е трудна навсякъде, но смята, че в нашата страна тя е  допълнително усложнена поради натиска върху здравната система и големия брой заразени и починали от Covid.

„Тази черна статистика няма как да не се отрази върху икономиката - когато животът на хората е поставен под риск, икономиката работи на поддържащи системи", посочи той и изрази скептицизъм за ефекта от частичните затваряния в България.

"Икономическите и социалните мерки са адекватни от гледна точка на това, че са сходни с тези в съседни държави и региони. Друг е въпросът обаче до каква степен стигат те навреме до техните бенефициенти и дали мерките ще бъдат устойчиви във времето. Имам известни съмнения дали този локдаун ще бъде достатъчен за овладяването на заразата у нас", заяви Кънев.

По отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост той е на мнение, че по принцип идеята е добра, но програмата не съдържа стратегическа визия за бъдещото.

"Наблягаме върху инфраструктурата и асфалта вместо върху човешкия капитал, който е основният фундамент в нашата икономика, и фирмите на бъдещето, които ще я дигитализират", смята Кънев като се позова на планираните средства в строителството.

Икономистът съветва да има инвестиции, но от разходите в бюджета полза да имат всички граждани на България. 

Той е на мнение, че представената програма от вицепремиера Томислав Дончев може да се разглежда като компромисен вариант – „по-добре нещо, отколкото нищо“.

„Огромна част от този ресурс ще бъде насочен към строителни фирми и саниране - над 50% от бюджета. Това е изцяло погрешно финансиране и стимулиране, тъй като тези средства трябва да се насочват там, където всички икономически субекти биха извлекли полза, а не само определени лица и компании", посочи икономистът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова
Още по темата: Bloomberg TV ваксина предприемачество икономиката на България Евгений Кънев Bloomberg TV Bulgaria COVID-19 Национален план за възстановяване и устойчивост на България

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Айде на отровите: https://***.independent.co.uk/news/health/coronavirus-pfizer-vaccine-legal-indemnity-safety-ministers-b1765124.html
0
 
1
 
1
преди 7 месеца
ъхъ , след ваксинацията само цветя и рози ...

Още от Bloomberg TV
Емил Кузманов: Хижите в България се нуждаят от повече държавна подкрепа