Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Евгений Кънев: Системата в ЕС за усвояване на еврофондове е сбъркана

Според експерта трябва да съществуват независими агенции, които да разпределят средствата и да нямат отношение към търсенето и предлагането

гледано: 2081   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Еврофондовете създават антиинвестиционна среда. Наблюдава се обратна връзка между тях и чуждестранните инвестиции. Тези фондове крепят модели от типа на затворената икономика на Орбан.

Това коментира Евгений Кънев, управляващ партньор в Маконис, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

"В Унгария например, един от първенците по усвояване на еврофондове, средно 4,1 % от БВП влизат като пари от Европа, а растежът на икономиката е 3,5%", каза той.  По думите му в целия ЕС е сбъркана системата за усвояване на тези средства, защото трябва да съществуват независими агенции, които да ги разпределят и да нямат отношение към търсенето и предлагането.

Анализаторът коментира и причините за малкото инвестиции във вътрешния пазар у нас. Според него това се дължи на липсата на потенциал за добра възвръщаемост.

Като нова тенденция Кънев открои големите български компании да се стремят да придобиват регионални и дори световни играчи.

Според него има две основни причини за отлива на чуждестранни инвестиции от страната и региона.

"Първо, изцяло се промени моделът на растеж на нашата и икономиките в Източна Европа. До преди кризата, предвид присъединяването им към ЕС, те имаха голям предполагаем потенциал за растеж. Но когато удари кризата, се разбра, че това не е така, и се създадоха много възможности за инвестиции в други региони, например в Азия. Моделът на растеж се обърна – от насочен към вътрешния пазар той стана насочен към износа. Втората причина са самите настроения към чуждите инвеститори, които в някои държави като Унгария и Полша идеологически и политически се възприемат като изяждащи националния доход", заяви Кънев.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
"трябва да съществуват независими агенции, които да ги разпределят и да нямат отношение към търсенето и предлагането"

Сигурно има предвид нещо като ФЕД - ни с едните, ни с другите, ама като мъцнат 1 число и преместват няколко стотин милиарда от единия в другия... до кога - ще видим, ама нема да е завинаги.
8
 
10
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
ЧУДЕСЕН АНАЛИЗ И ТОЧНА ПРЕЦЕНКА НА СЛУЧВАЩОТО СЕ.

След промяна на модела на раздаване на средства от еврофондовте предстои истински апокалипсис за страни като нашата които са в ТРЕТАТА ПРЕДАВКА.

ИЗХОДА Е ЕДИН - Терминал - 2 !!!

Още от Bloomberg TV
Saxo Bank: Ръстът на руската икономика няма да се забави под 1,2%