Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Евгений Кънев: Вървим към нов тип икономика

Дигиталната трансформация ще глобализира труда, прогнозира икономистът

гледано: 4924   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Икономическото доверие в еврозоната спада от 2014 година, а мрачните настроения заливат бизнес обществото, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria икономистът Евгений Кънев.

"Много фактори движат тези процеси и може би най-важният е, че светът се намира в процес на дигитална трансформация, цялата икономика върви не просто към нова фаза, а към нов тип икономика“, каза Кънев, който е управляващ съдружник на инвестиционно-финансова консултантската компания Maconis, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

Още по темата

По думите му това води до огромни размествания на пластовете, най-вече по отношение на по-слабо защитените в икономиката. Така се създава огромно социално напрежение. Резултатът е избирането на Доналд Тръмп в САЩ , протести в Европа.

„Тези размествания ще продължат още известно време, докато светът намери нов баланс между капитал и труд, между търсене и предлагане", допълни той.

„Докато капиталът има гъвкавост, а трудът няма, тъй като е локален, национален, всичко това води до социално напрежение и до колизии. Всичко това ще намира отговор в следващата вълна на глобализация, за която стана въпрос в Давос. Идеята е, че с дигиталната трансформация и секторът на услугите, в който трудът е най-важен, също се глобализира и все по-малко значение ще има откъде точно работиш", прогнозира той.

Следващата вълна на глобализация, по думите на икономиста, включва това, че трудът от национален става глобален. България е реален пример за това, като една от най-предпочитаните дестинации за аутсорсинг.
 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
1
 
7
studioaa до: ABBA
преди 3 месеца
Това са твои неверни интерпретации. Глобализация = комунизация, а това е обратното на американизацията. Да не забравяме, че ленин реално е бащата на глобализацията за 20 век и неговите безумни трудове почти напълно съвпадат с доминиращата система в международните отношения и националната политика особено в социал-демократическа Европа.
7
 
2
 
6
Sakamano до: darcas1981
преди 3 месеца
С това, че дълги години се опитвахме да я опазим, но въпреки това вие успяхте да я дискредитирате и сега ще си носите последствията.
4
 
12
 
5
darcas1981 до: Sakamano
преди 3 месеца
Да си дойдем на думата - когато демокрацията противоречи на капитала, вече не е необходима. Тогава по какво такива тулупи като тебе се различават от Мадуро?
9
 
3
 
4
Sakamano до: studioaa
преди 3 месеца
Ако се позволи на низшите класи да определят политиката, това несъмнено ще се случи. Не трябва да им се дава такава власт. Дори ако се наложи временно отстъпление от някои демократични принципи.
5
 
5
 
3
ABBA до: studioaa
преди 3 месеца
Глобализацията като термин е измислен да маскира: американизация.

Ма дедо Дони иска да върне Америка на американците, значи може да
я разбутаме тази американизация/глобализация.

Още от Bloomberg TV
Накъде ще поеме щатският долар?