IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисар с ресор "Дигитализация" в ЕС е шанс за България, смята експерт

Пред Европа стои отговорността да каже как да се използват информационните технологии, посочи Огнян Траянов от БАИТ

12:33 | 11.05.17 г. 1
<p>
	<em>Източник: Bloomberg TV Bulgaria &nbsp;</em></p>

Източник: Bloomberg TV Bulgaria  

Български еврокомисар да поеме ресора "Дигитализация" в Европейския съюз е много голям шанс и възможност за България, защото информационните технологии в нашата страна се развиват много добре, а в сравнение с други сектори са много близо до международните старндарти. Това каза Огнян Траянов от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Далеч не може да се говори, че този ресор е маловажен, защото е ясно, че всяка организация трябва да се дигитализира. Непрекъснато говорим за това и то е вече въпрос на оцеляване. Друг жизнено важен проблем е киберсигурността, а и вече не говорим както преди десет години за виртуална и физическа реалност. Това, което преди наричахме виртуална реалност, днес е ежедневие - разплащания, обслужване, електронни услуги", коментира той. "А колкото до обвиненията, че тази област няма да се поеме от специалист, аз и в предишните управления не си спомням този ресор да се е поел от специалист."

По думите на Траянов става дума за дейност, която стои по-високо дори от една политическа позиция на eврокомисар, а за изграждане на политики за формиране на единен пазар от 28 държави.

“Европа има много ключова роля в световния дигитализационен процес, въпреки че не е водеща по отношение на развитието и прилагането на нови информационни технологии. Пред Европа стои отговорността да каже как тези технологии да се използват,  докъде да влязат. Тя дава насоките докъде е морално и докъде не - как да се предпазим и докъде се простира личното ни пространство, включително и в интернет, както и докъде се простира личната ни неприкосновеност", е мнението на Огнян Траянов. "Тя диктува какви опции да се дадат на всеки един гражданин, за да може той спокойно да използва услугите на електронно управление, електронно здравеопазване и т.н."

Експертът е убеден, че "информационните технологии са толкова голяма област и вече няма такова нещо, като специалист-информатик, вече има поне десет различни професии в тази област”.

Според него експертната помощ се формира чрез т.нар. експертни звена, които преценяват кое е прогресивно от технологична гледна точка и какво да се осигури, за да са съвместими различните системи. 

Къде стои България на общата дигитализационна карта, която Европа се опитва да изгради? Какви са спирачките и проблемите пред развитието на българската дигитализация? Как държавата на практика стимулира източването на IT кадри, които и без това са свръхдефицитни за българската икономика?

Още от коментара вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Баси измислените служби и глупости ...че то бетер социализъм бе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още