IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се колебае решително...

Старият континент е единодушен, че е изправен пред пропаст. Но действа бавно и тромаво, а кризата иска ясни решения и бързи действия

17:08 | 22.01.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Манюел Валс (вляво) и Алексис Ципрас (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Манюел Валс (вляво) и Алексис Ципрас (вдясно). Снимка: Ройтерс

Повече европейска солидарност и повече ръст, общо решение за бежанската криза. И оставане на Великобритания в Европейския съюз (ЕС). Да, звучи като кухи фрази. И – да, по големите теми сякаш Европа е единна. Или поне четиримата водещи политици, които в четвъртък дискутираха бъдещето на Стария континент в Давос.

„Ние се нуждаем от повече, а не от по-малко Европа“, заяви френският премиер Манюел Валс. „Трябва да оставим зад себе си националния егоизъм“.

Колегата му от Холандия Марк Рюте обаче същевременно увеличава натиска. През пролетта бежанският поток отново ще се засили. Остават „шест до осем седмици“, за да се справим с кризата, добави той.

Де да беше толкова лесно. Защото бежанската криза разкрива доста добре типичния кризисен модел на ЕС. В случай на криза страните от съюза започват да действат едва тогава, когато нищо повече не може да се направи. Дори и тогава се предприема само най-нужното, за да се предотврати сривът на общността. Особено очевидно това бе по времето на петте години на дълговата криза, анализира германският Die Welt.

И по отношение на бежанската криза нещата не изглеждат по-различно. Как трябва да изглежда едно общоевропейско конкретно решение на темата – никой засега не смее да се изкаже, нито премиерите на Франция и Холандия, нито германският министър на финансите Волфганг Шойбле, нито гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Повтаря се само една-единствена мантра – трябва да се намери европейски механизъм за разпределение на мигрантите, а външните граници трябва да се охраняват по-добре. 

„Дъблин вече не функционира“, заяви Рюте, имайки предвид сключеното там споразумение, според което отговорност за регистрирането на пристигащите бежанци и проверката на подадените от тях молби за убежище носят онези държави, в които бежанците за първи път са стъпили на територията на ЕС. Но дали това споразумение, което задължава страните с външна за ЕС граница да регистрират бежанците, въобще е работило някога?

Неприятната част на всичко това – ЕС може да излезе по-силен от кризата, но може и „бързо да умре“, призна Валс.

А всъщност това трябваше да е часът на Алексис Ципрас. Още преди година той спечели изборите в страната си с призива за нова Европа с нов вид управление. Неговата страна е в центъра на мигрантската криза. Но междувременно Ципрас загуби голяма част от своя революционен плам. Друга Европа ли? Не, достатъчно е да не се намаляват пенсиите в Гърция. Както винаги – в края на краищата решаващи за прогреса на Европа са предимно националните интереси. Само заради това и Ципрас се съгласи европейската гранична агенция Фронтекс да помага на страната му в опазването на границите.

И така – какво да се прави, ако на Европа наистина ѝ остават само няколко седмици. Много е вероятно ЕС в края на краищата да намери само най-малкия общ знаменател. Това може да облекчи непосредствената криза, но няма да намери основно решение. Шойбле предлага прагматичен подход  - създаване на коалиция на желаещите. Някои държави обединяват усилията си в тази насока. Финансовият министър дори показва готовността Германия да е по-силно ангажирана от другия. „Нашата финансова гъвкавост всъщност е по-голяма", каза той.

На всички е ясно освен това, че трябва да се инвестират милиарди, за да се възродят пострадалите от кризата региони, да се помогне и на Турция и останалите съседи на Сирия. Откъде обаче ще дойдат парите не е ясно. И сега е доста трудно да се съберат обещаните на Анкара 3,5 млрд. евро.

„Европа е много комплексна и се движи много бавно“, казва Шойбле. Кризата обаче изисква точно обратното – ясни решения, бързи действия. 

Повече за Давос вижте във видеото на Bloomberg


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 8 години
Мюсю Валс е прав. Трябва ни повече Европа, сиреч, реално проевропейска политика, а не псевдо проевро като на сегашната бюрокрация. Защото между крайностите - разпад под натиска на национализма и пълна загуба на идентичност и обособеност, под натиска на днешната бюрокрация, би следвало да има и среден път - проевропейски, подкрепящ интегритета на съюза и идентичността. Жалко е когато предизвикалите бежанската криза започват, в разрез с реториката си, да затварят националните си граници, които са вътрешни за съюза Запазването на интегритета на ЕС минава през затягането на контрола по външната граница. Този контрол следва да е проблем (и разход) на целия съюз, ако същия ще съществува като единен субект, не само на южните европейски страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Ако някой иска да добие представа за отношението на англичаните към САЩ, нека разгледа коментарите под статията. Аз лично не очаквах толкова негативно отношение сред англичаните към политиката на САЩ (а в коментарите обясняват и причините) и положително отношение към Русия. Явно много европейци осъзнаваме цената на задокеанските ни банково-корпоративни приятели.http://***.theguardian.com/commentisfree/2016/jan/23/europe-crisis-america-save-us-again-refugees-security-brexit
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Е некак си не му се събираше на Барозу в един джоб и ХРИСТИЯНСКИ ЕС, и мерака му да се топли до мъжки трътки... Нема как и оя до края, и душата в рая... хихи! Уекинко сме се изс^рали вече на християнството у Европа... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
scott
преди 8 години
евала мави,и аз го виждам така в стратегическа дълбочина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
И цялата тази бъркотия я дължим на глупостта преди няколко години на ЕС бюрокрацията на Барозу, да не включат в регламента на ЕС, че става въпрос за ХРИСТИЯНСКИ европейски съюз. Ако тогава не бяха се оставили да им диктуват други - сега по закон щеше да е обезмислена тази организирана миграция и щяхме да имаме аргумент. 2. Защо най-после не се обърнат към ООН? В края на краищата това масово избиване на цели народи е точно от агендата на ООН?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Ше видиш на дедо си... Тоя ЕС да не е измислен у Европа, та некви европейци да го батисат? И то точно, когато требва да стане колония на УСА? Ти да не верваш, че американската армия у Европа е за да те пази от Путин? хихихи... Тука са, за да пазят Европа от грешни движения, моето момче! Скоро на сичките ше ви се сбъдне мечтата да живеете у САЩ... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Насе , хубави идеи имаш , ама как да ти го кажа направо...реализацията на твоите идеи ше стане само с Калашников , щото доброволно даже и по.ми.яра нема да пусне кокалчето !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 11
studioaa
преди 8 години
Няма изход в края на тунела за обединена Европа, това би трябвало да е ясно и на малките деца вече. Единственият начин за разрешаване на проблема е ликвидиране на проекта за федерална европа, което значи край на всички общи политика и край на единната валута, край на европейската комисия, съд и парламент. След толкова чакане(след няколко месеца ще стане 20 години) най-накрая ще видя края на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
''На всички е ясно освен това, че трябва да се инвестират милиарди, за да се възродят пострадалите от кризата региони, да се помогне и на Турция и останалите съседи на Сирия. Откъде обаче ще дойдат парите не е ясно.''Ами нали точно за това пиша - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Забрана на офшорки т.н. регулации в цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Абе защо винаги се апелира за солидарност и повече Европа чак когато нещата се сговнивят ?!Когато Германия беше стъпила на врата на цяла Европа и вървеше яка лапачка , нито дума за солидарност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още