IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият инженеринг има все по-голяма роля при изпълнението на европроекти

Гъвкавите финансови инструменти и публично-частните партньорства намират все по-голямо приложение в европейската политика на финансиране, твърди експерт

14:03 | 09.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовият инженеринг има все по-голяма роля при изпълнението на европейски проекти, а сериозна част от тези проекти се изпълняват от общините в България. Това заяви Добромир Симидчиев, председател на Съвета на директорите към фонд ФЛАГ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му при финансирането на общините на дневен ред вече излизат инструментите за финансов инженеринг, при които се използват грантови средства, към тях се прибавят частни пари и този общ микс става много конкурентен продукт с много ниска цена на капитала. Тези пари се използват от общините под формата на кредити, обясни още Симидчиев. 

Според него това е бъдещето на оперативните програми, като ще се обръща повече внимание на проекти, които имат някаква възвръщаемост. Така общините ще се фокусират върху продукти, които създават икономика или генерират приходи.  

Симидчиев разказа още, че фондът е започнал с капитал от държавата в размер на 50 млн. лв. и сериозен кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В момента той ползва кредити от няколко търговски банки. Капиталът на фонда е 100 млн. лв. от държавни средства и 150-160 млн. привлечени средства. 

Симидчиев допълни, че повечето общини са изрядни платци и гъвкавите финансови инструменти и публично-частните партньорства намират все по-голямо приложение в европейската политика на финансиране.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още