Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Фондациите предоставят най-голям обем дарения, обяви експерт

Данъчните облекчения не са от водещите стимули за дарителите в България, посочи Теодора Бакърджиева от "Български дарителски форум"

гледано: 1099   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

За трета поредна година фондациите са предоставили най-голям обем дарения, следвани от компаниите, след това са даренията от физически лица и на последно място – от едноличните търговци.

Това каза Теодора Бакърджиева, програмен мениджър в "Български дарителски форум", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, като поясни, че анализът ѝ се базира на официални данни от Националната агенция за приходите (НАП) и на проучване, от което се черпи информация какви са тенденциите в дарителството.

Още по темата

„През 2016 година имаме малко над 96 млн. лева дарени в подкрепа на различни, разнородни каузи. В сравнение с предходни години спадът е от порядъка на 11% в общия обем дарени средства през 2015 година, когато бяха малко над 100 млн. лева. Ако се наблюдава по-голям период от време има значително намаляване на дарените средства“, посочи тя.

„Почти четвърт по-малко средства са заделили фирмите в България. При даренията от физически лица има 44% ръст. При едноличните търговци също има ръст", отбеляза Теодора Бакърджиева.

Тя допълни още, че данните от НАП са само от декларирани дарения, когато компании, физически лица или еднолични търговци искат да получат данъчни облекчения. Има и много дарители, които правят актове на дарения, но не очакват нещо насреща.

Програмният мениджър в "Български дарителски форум" е категорична, че данъчните облекчения не са от водещите стимули за дарителите.

„Хубавата новина, в сравнение с предходната година, е, че през 2016 г. има 34% ръст при даренията от физическите лица, обясни Бакърджиева.

Тя съобщи, че се запазва тенденцията фондации и компании да предоставят средства в образование и наука , включително и за детско и младежко развитие. Физическите лица най-често даряват за случаи, свързани със здраве - при апел за помощ за скъпоструващо лечение.

През 2016 г. даренията от индивидуалните дарители са били насочени и към социална подкрепа, или в помощ на деца и семейства от уязвими общности, както в случаи на бедствия и аварии. При инцидента в Хитрино се мобилизира много голяма подкрепа, напомни Теодора Бакърджиева.

По думите ѝ компаниите не даряват вече толкова много средства за спорта, защото са ги пренасочили към култура и изкуство, както и към социални проекти, а фондациите традиционно подкрепят човешки права и демокрация.


Вижте повече във видеото

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Още по темата

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
30 хил. българи ще пътуват в Гърция за Великден