IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганев: Влошаването на отношенията между ЕС и Турция е проблем за България

Разпадането на ЕС е възможен сценарий, но фокусът по темата е какво ще стане с българския лев, който е вързан към еврото, коментира икономистът

09:40 | 15.03.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всяко по-драматично влошаване на отношенията между Европейския съюз (ЕС) с Турция е голям проблем за България. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

Той обясни още, че Турция е изключително важен стоков и капиталов партньор. „Износът към югоизточната ни съседка е повече от 1 млрд. евро на година. Само с още 6 държави поддържаме такива обороти“, поясни икономистът.

По думите му около последните данни за износа на България от януари се вдигна твърде много шум. Нормално е да има влошаване, защото беше много студено, а това винаги се отразява на международната търговия, посочи Ганев.

Той припомни още, че в момента Турция минава през много сериозни политически турбуленции, които не е изключено да преминат в икономически. Подобен сценарий ще промени много ситуацията и за България, категоричен е експертът. 

Относно състоянието на ЕС и спекулациите, че съвсем скоро можем да станем свидели на разпадането на общността, Ганев обясни, че подобно стечение на обстоятелствата е съвсем възможно, тъй като предстоят много решения. „В този смисъл обаче фокусът не трябва да е конкретно върху разпадането на съюза, а върху това, че българският лев е вързан към еврото. То е котвата в нашата лодка и не е зле да имаме готов вариант, ако нещо се случи“, каза икономистът.

Той коментира и предстоящия парламентарен вот, като припомни, че партиите в България не обичат много да се състезават на програмна основа. „Традицията е да се кара на племенно харизматични послания. Всеки разчита на своята харизма и много малко се говори за това какво една партия смята да прави, когато дойде на власт", посочи Ганев.

Той сподели и резултатите от анкети, проведени в портала „Гласоводител“. От отговорите на близо 6 хил. души става ясно, че  еврозоната остава много популярна тема сред населението. Две към едно са хората, които считат, че България трябва да се откаже от усилията си за влизане във валутния механизъм.

Една от най-непопулярните теми е тази за въвеждането на прогресивен данък. Повечето анкетирани отхвърлят идеята, която е застъпена в предизборната платформа на БСП. Хората не искат и да се финансира с държавни средства изграждането на АЕЦ „Белене", допълни Ганев.

Според него 80% от анкетираните подкрепят създаването на специализирана прокуратура по румънски модел и също толкова настояват главният прокурор да бъде изслушван по-често в парламента. 

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 36 rate down comment 0
creepazoid
преди 7 години
"10 евра за долар"!? По-добре тото да играеш - там имаш повече шансове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 2
creepazoid
преди 7 години
По принцип "всичко е възможно - въпроса е колко е вероятно". Хахахаха.... Несериозен коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 5
ABBA
преди 7 години
То СССР пък имаше отрицателен шанс, а не нулев - да се разпадне.*** на, за 1 година - и БУМ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 51 rate down comment 15
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Не говорете глупости! ЕС не може да се разпадне! ЕС е много повече от съюз. Това е кауза. Това е каузата на ценностите, които споделят журналистите в DW. Говорим за либерални ценности, говорим за свобода, мултикултурност, разнообразие.И да се обезцени еврото не трябва да ни пука! Дори и 10 евра за 1 долара да стане, голяма работа. Тъкмо мотора на Европа-Германия ще изнася повече! Това ще бъде голяма възможност за българския бизнес. Хората ще изкарат парите от банките в рамките на тази обезценка и ще харчат, харчат, харчат....Икономиката ще литне в небесата. Ръст по-голям от китайския 11-12%.Разнообразие и братсво по улиците! Един българин, а до него гледаш нагърр, мароканец и индиец. Всички заедно обсъждат предстоящото дерби между Левски и ЦСКА. Но без да се карат, а в тон на разбирателство, както повелява ЕС. Живот ли бе да го опишеш.... :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 5
Пуки
преди 7 години
Сблъсъка на земята с комета също е възможен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 5
creepazoid
преди 7 години
Проблемите са възможности. Друг е въпросът дали имаме визията, капацитета и желанието да се възпозваме от положението. Според мен проблемите в Турция не просто са възможни - те вече напредват с бясна скорост към точката на необратимост. Въпросът не е дали, а кога. По отношение на желаещите да напуснат ЕС - те наистина ще превключат на по-бавна скорост, а тези, които продължим да използваме еврото, ще го усещаме все повече като конкурентноспособната германска марка. Има стоки, които Турция няма от къде другаде да внесе, освен от Европа, а има и много такива, които вместо в Турция биха могли да се произвеждат в една по-конкурентна Еврозона-Източна Европа-България. Трябва да сме подготвени - страхът е лош съветник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още