Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Г. Шарков: Прекалената регулация на изкуствения интелект може да убие иновациите

Човекът трябва да бъде в ядрото на всяка регулация, смята експертът

гледано: 2875   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Роботът и по-широките отражения на изкуствения интелект трябва да бъдат интелегентен помощник на човека, дори и негов партньор. Прекалената регулация в този сектор рискува да убие всички иновации в тази насока. Това коментира Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност в "София Тех парк" и съветник към Министерство на отбраната,  в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria

"Не случайно казвам, шегувайки се, че не виждаме автономни превозни средства по улиците на Европа, тъй като законодателството не ги позволява. Подобни автомобили, макар и прототипи, има в САЩ и те дори са европейско производство на марки като BMW и Volkswagen"

По думите на Георги Шарков етичните норми около изкуствения интелект трябва да бъдат базирани отчасти на трите принципа на американския писател на научно-фантастични романи Айзък Азимов, които макар и плод на фантастиката, са достатъчно поучителни.

"Човекът винаги трябва да бъде в средата или в ядрото на всяка регулация и бъдещата разбработка на тази технология. Въпросът не е само роботът да изпълнява заповедите на неговия оператор, а по-скоро всичко, което извършва да бъде съобразено с безопасността, целите и ползите на човечеството."

На въпрос относно военното приложение на тази технология гостът коментира, че се е работи в тази насока още преди пандемията, но изкуственият интелект опира само до идентифициране и анализиране на заплахата - решението за удар се взима от човешко лице

"Дадена страна може да има 30 военни робота или дрона, но отговорното лице е този, който оторизира удара"

В заключение Георги Шарков поясни, че сме близо до достигането на така наречената "точка на сингулярност" - моментът, когато компютърът ще задмине интелектурално човека.

"Този момент в нашата история не трябва да се възприема като заплаха, а точно обратното - продължение на битието ни ... както с устройствата и лаптопите, с които боравим, работим и общуваме всеки ден. Когато се съберат всички аспекти на изкуствения интелект от физическата автономност, ергономия на движението до разпознавате на реч и образи, то тогава ние сме достигнали този етап от нашата история". 

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Може да се регулира само софтуера който се прави с добри цели, а ние от него няма какво да се боим. Този който се прави с лоши цели не може никак да се регулира въпреки че точно той е опасния, колкото правенето на вируси в момента е урегулирано толкова и злонамерения изкуствения интелект ще е след години, което за мен обезсмисля статията.

Още от Bloomberg TV
Ще изчезне ли масовият туризъм?