IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ангелов: 3-3,5% ръст на българската икономика изглеждат напълно постижими

Увеличението на учителските заплати няма да има никакъв ефект, ако секторът не бъде реформиран, твърди икономистът от „Отворено общество“

10:06 | 22.05.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

3-3,5% ръст на българската икономика изглеждат напълно постижими, ако останат благоприятни и външните условия. Първото тримесечие вече мина, ръстът на БВП е около 3,4%, колкото беше и миналата година по това време, което също е добър сигнал. Това каза икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria.

Предстои да видим ефектът от Brexit, в Турция се променя политиката, но към момента условията са благоприятни, а външната среда е сравнително положителна за България, добави още той.

"След прегледа на активите на банките се отпуши кредитирането, но проблемът е в инвестирането, което се случва много трудно и бавно заради бюрократично-административните процедури", допълни Ангелов.

Той даде за пример случай с инвеститор, който девет години е ходил по министерства, а е построил завода си за една година. "Очевидно, дори да има пари, дори да има финансиране, не е достатъчно. Нужни са съответните условия. Тези пречки трябва да се премахнат, за да върви икономиката", обясни икономистът. 

Трябва да имаме предвид, че предстои европейско председателство на България. В някакъв смисъл цялата енергия на правителството е насочена натам и в някакъв смисъл то не иска да си създава други проблеми. Това е проблем за останалите реформи. Това означава, че нищо, което е конфликтно, което е по-чувствително, като тема, няма да мине, допълни Георги Ангелов.

"Никой не иска по време на председателство да му стачкуват синдикатите или да има протести. За съжаление не можем да очакваме до края на председателството да  мащабни промени. Ще бъде трудно прокарването на реформи", каза още той.

По думите му е очевидно, че има пари в държавната хазна, след като за първи път от доста години фискът излезе на плюс. 

„Явно е, че средства има, въпросът е да ги харчим умно. Разбира се, можем да ги прахосаме, както обикновено става, но няма да има ефект. Единия вариант е да се намалят данъците, а другия е да се инвестира там, където ще има ефект. Например, даването на пари за образование няма да има само по себе си ефект, ако не бъде подкрепено от реформи, които да променят начина, по който работи тази система“, обясни Ангелов.

„В сектор като образоването лесно можеш да кажеш, приемете реформата, която предлагам, и ще ви увелича заплатите с 20%. Но ако просто дадеш 20-те процента и нищо не реформираш, то парите ще отидат в училища, които не произвеждат качество – в тях влизат ученици, които нищо не знаят и излизат още по-незнаещи. Колкото и да вдигнем заплатите в тези учебни заведения, те просто не работят ефективно“, обясни икономистът.

Относно законопроекта, с който се забранява приватизацията на държавни акции и дялове, както и приватизацията на акции и дялове от дъщерни дружества, Георги Ангелов призна, че за последните 10 години „не сме видели никаква приватизаиция“. По думите му към днешна дата в списъка на държавните дружества фигурират стотици предприятия, повечето от които не се управляват добре.

„Приватизацията не е приключила, тя е важна, но е важно също да не се изпуска момента, защото сега условията за кредитиране са добри, ситуацията е относително стабилна и нагласите и очакванията са позитивни. Не може да приватизираш, когато всичко се срива“, добави още той.

Вижте още във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
ivanrog
преди 6 години
Ха, добър въпрос, но все пак мисля, че е първото. От образованието, респективно заможността, на населението следва и системата на управление - по-прости/бедни - диктатура, по-умни/заможни - демокрация с върховенство на закона. Винаги се твърди, че за да има възможност за смяна от диктатура към демокрация е необходима и критична маса от средна класа, която да го иска. Примера с нашенците и чужденците - навсякъде има и кадърни и гнили, не случайно сме евтина дестинация. Едно общество с изградена маса от "интелегенция" е доста по-вероятно да наложи правила. А как да се случи това, вече е сложно. Според мен пътя е образованието, но не махленското, което прилагаме, а това, което води до наука/критично мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 6 години
честно да ти кажа незнам дали Съдебната система е отражение на обществото или обществото е отражение на държавното управление като се адаптира към него, по скоро съм към второто, иначе как ще обясниш рязката промняна на поведение при някой местни като идат на Запад ... и някой тамошни като дойдат по морето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
ivanrog
преди 6 години
Съдебната система е отражение на обществото. Няма как в корумпирана държава, съдиите да са изключение. Ние имаме закони, но контролните органи не работят, а те не работят заради слаба администрация. Няма как съдията да осъди крадеца, който не е хванат. Не казвам, че няма и случаи, когато са го хванали и е оправдан, но тогава, при силно общество, ще има силен обществен натиск
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
съдебната система е в основата на всичко според мен... от там са следствие другите неща дето си написал... без върховенство на закона нищо няма да помогне, ното реформи, нито десетилетки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
ivanrog
преди 6 години
То и 8-10% са постижими, никой не го оспорва, НО, има много фактори от които зависим. Има две основни пречки - ужасна администрация и липса на кадри. Да не забравяме и че като цяло имаме лоша международна репутация - корупция, липса на защита на собствеността, евтина работна ръка, т.е. все фактори, които няма как да привлекат качествени инвеститори. Всичко това води до ограничен растеж, а що се отнася до данъците, ами знае се, че 10% допълнителна тежест, ограничава до 1% ръста на БВП, т.е. от намаляване или увеличаване на данъците, няма да имаме съществена промяна в ръста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
ivanrog
преди 6 години
Колко много общи приказки, за да кажеш нищо. Ясно демонстрирате непознаване на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
Stone_Kold
преди 6 години
Изнасяме черноработници за запада и квото спестят тва пращат и тва е бвп на бг хахаха а относно коментара под мене че има голям износ на суровини то приходите отиват при мутри и олигарси и групировки и политици плаща се минимален данък чрез различни схеми и те така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
lyusien
преди 6 години
Ангелов е прав Можем тази година да достигнем дори ръст от 5 % Отново движешти фактори ще бъдат износа потреблението инвестициите земеделието и туризма Винаги когато говоря за износа много хора ме питат какво толкова изнасяме Изнасяме огромни количества мед и медни концентрати лекарства горива и масла огромни количества пшеница и слънчоглед Изнасяме вино и можем да изнасяме още огромни количества стоки и услуги Разположени сме между два огромни пазари Е С и Турция Може би трябва да разработим приоритетна програма - 10 х 10 х10 Десет милиона туристи годишно 10 милиона произведени зърнени храни годишно от които поне 5 милиона за износ и 10 милиарда лв инвестицииТова което трябва да наблегнем са инвестициите Това е слабото звено към целта от 5 % ръст на Б В П Нали Ангелов ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още