IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Георгиев: Има позитивизъм на пазара в САЩ

Тенденцията важи и за Европа, а възходящият тренд на пазарите ще се запази до средата на годината, твърди финансовият анализатор

16:02 | 26.04.21 г.
Георги Георгиев: Има позитивизъм на пазара в САЩ

Има позитивизъм на пазара в САЩ на фона на сезона на отчетите и по-силните от очакваното резултати на голяма част от компаниите, включително на дружествата от банковия сектор. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  Георги Георгиев, финансов анализатор в "Карол Капитал Мениджмънт".

Според него инвеститорите се местят и търсят пазари и сектори, които не са се повишавали през последната година на фона на очакванията за завръщане към нормалното.

“В Европа също има позитивизъм заради очакванията за икономическо възстановяване”, изтъкна Георгиев. Той открои пазарите в Германия и Нидерландия като най-силно представящи се.

“Нашият пазар успя да се представи доста прилично с доходност от 16% от началото на годината... И регионалните пазари привличат вниманието на инвеститорите”, каза експертът. 

Според госта обаче възходящият тренд на пазарите ще се запази до средата на годината.

“Не се очаква сериозно срутване на пазарите, но е нормално стратегията "Sell in May and Go Away"* да проработи”, допълно той.

По отношение на суровините Георгиев посочи, че те могат да се възползват от положителните тенденции.

“Златото също възстановява позициите си през последния месец”, каза анализаторът и изрази мнение, че отслабването на долара може да се окаже временен фактор.

По думите му очакванията за възстановяване в еврозоната са много сериозни, така че еврото вероятно ще спечели спрямо долара.

Георгиев коментира и поскъпването на криптовалутите. Според него нарастващите дискусии около дигитализацията на фиатните пари не подкопават доверието в биткойн, а напротив - това би било положително за него, тъй като “голяма част от инвеститорите ще искат да държат нещо различно в портфейлите си”.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

*"Sell in May and go away" (Продай през май и бягай) е популярна финансова стратегия. Базира се на исторически слабото представяне на някои акции през летния период и предвижда продажбата на инвестициите в акции през май и нови инвестиции през ноември - бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още