Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Георги Киров: Инвестициите в имоти се възстановяват през 2017 г.

Рискът за България не е толкова местен, български, а е свързан с глобалните промени на пазара, коментира директорът "Инвестиции" в Colliers

Георги Киров: Инвестициите в имоти се възстановяват през 2017 г.

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 г. се очаква обемите на инвестициите в недвижими имоти да възстановят нивата си от пика през 2007. Това каза Георги Киров, директор „Инвестиции“ в Colliers, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Инвестициите в недвижими имоти в Централна и Източна Европа през първото тримесечие на 2017 г. отбелязват ръст от 70% спрямо същия период на предходната година, каза Киров. "Очакваме 2017 г. да покаже по-големи обеми спрямо 2016 г. „Типично е през първото тримесечие да има по-малко продажби, защото инвестиционните фондове харчат средствата подобно на бюджетните предприятия - по-малко в началото и повече в края на годината. Шансовете обемите да са повече от 2016 г. са доста сериозни", допълва той.

"Разликите между държавите в Централна и Източна Европа все повече се стопяват. Може би България беше до миналата година държавата, която показваше разлики спрямо останалите държави от ЦИЕ. Чехия, Унгария и Полша са страните, които правят най-голяма част от обемите за целия регион. Всички останали държави възстановиха преди година и половина нивата на инвестициите в областта на недвижимите имоти от 2007 г. През 2017 очакваме тези обеми да се възстановят и в България".

"Рискът за България не е толкова местен, български, а е свързан с глобалните промени на пазара - кога ще ни повлияе. При нас разликите между пик и дъно са много съществени и плаши много инвеститорите. В момента пазарът е в отличен контекст - има недостиг на определен тип имоти, за разлика от други държави, където има излишъци. Ако световните пазари изпаднат пак в рецесия, това би било проблем, но това няма да бъде проблем, произтичащ от нас".

Какъв тип инвеститори привлича България? Имаме ли потенциал да се изравним с Чехия, Унгария и Полша? По какво българския пазар прилича на румънския? Може ли председателството на България на Съвета на ЕС да се превърне в притегателен фактор за инвеститори в областта на недвижимите имоти? Какъв е обемът на незаетите офис площи в София? Какво е характерно за жилищния пазар?

Вижте целия коментар в първата част на предаването:

гледано: 1790   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Радина Колева

Още по темата

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Пази се от брокер-оптимист. То кризата изгони доста селско население по градовете, та това движи растежа в имотния сектор заедно с банковия кредит. До скоро София растеше, сега вече и София намалява май. Населението бяга към градове във всички развиващи се страни. Западането на почти цялата страна за единия софийски растеж едва ли е нещо много добро. Добре поне, че за разлика от Станишев този човек признава възможността за внасяне на криза отвън. Всичко е в лихвите сега. Чува се за покачване вече. Малкото камъче обръщало колата - пепел ми на езика. То не се строи в големите градове, а се доосира пейзажа градски. Нека спазваме терминологията. Стари двойно по-големи набори ще се сменят от млади, полумалцинствени, силнонеграмотни, поне 25 процента емигрирали. Ами бъдете си оптимисти - полезно е за здравето - психическото поне.
0
 
21
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Е нали пазара на имоти, както и инвестициите в него все е във възход от от 2009г, как така тая година се 'възстановяват' ?!?!

Още от Bloomberg TV
Да няма краен срок за изплащане на лихвоточките, настоява експерт