IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Стоев: България изостава в битката за привличане на инвеститори

Увеличаването на минималната работна заплата е грешка, твърди макроикономистът и управител на „Тракия Тех“

09:27 | 19.12.20 г. 1
Георги Стоев: България изостава в битката за привличане на инвеститори

България изостава все повече в привличането на индустриални инвестиции, губим конкурентна преднина не само в сравнение със страните от Централна и Източна Европа, но и в сравнение със страните от Западните Балкани. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria макроикономистът и управител на „Тракия Тех“ Георги Стоев. По негово мнение са необходими бързи и решителни действия, включително по отношение препоръките на ЕС за върховенството на закона и подобряване на бизнес средата у нас.

“Ако се сравняваме например с Румъния, донякъде и със Сърбия, започва да изглежда, че България губи конкурентна преднина. Имаме какво да наваксваме и трябва да сме бързи и решителни”, каза гостът.

Според Стоев у нас има “фундаментално сбъркано разбиране за ролята на държавата в икономиката“, което си проличава дори по време на кризата. 

“Хората искат държавата да ги спасява и когато дойде моментът те да вървят сами и никой да не ги държи, държавата не ги пуска”, уточни той.

По думите на експерта след пандемията се наблюдава желание за съкращаване на веригите на доставка, но България не е готова да се възползва от този процес, заради изоставането си в привличането на инвеститори в сектори като механика и автомобилостроене.

Стоев коментира и макрорамката у нас. Той посочи, че увеличаването на минималната работна заплата е грешка, тъй като това създава пречка пред работодателите да създават нови работни места в момент, в който са нужни.

Гостът очаква след Covid-19 промените в икономиката да са свързани с усилване на натиска да се използват дигитални решения в индустрии, които ги подценяваха и считаха за неприоритетни.

“Този, който се адаптира по-бързо в новата ситуация, ще спечели”, обясни той.
Стоев разказа повече и за дейността на “Тракия икономическа зона”, както и за увеличения интерес на инвеститорите към Пловдив, което в някои отношения носи и предизвикателства.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Този много меко се изразява.Особено по отношение на Сърбия.Кво ти изглежда че губим предимство,те направо ни отнесоха, само последните два месеца две огромни японски инвестиции се обявиха в Сърбия общо за над 2.3 млрд $..За сравнение в Бойколандия за първите десет месеца общата сума чужди инвестиции е под 900 млн $...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още