IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Вулджев: Най-после има сигнали за инфлация

Миналата година се оказва добра за промишления сектор, особено във втората ѝ половина се забелязва сериозен подем, твърди икономистът

08:19 | 20.02.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Най-накрая виждаме дългоочакваната от много хора инфлация. Това каза икономистът Георги Вулджев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него важен индикатор, който трябва да бъде разглеждан заедно с ценовите индекси, е кредитирането. Забелязва се, че в края на годината има ръст при раздаването на банкови заеми и това съвсем логично води и до повишаване на цените, обясни икономистът. 

"През последните седмици излязоха последните данни за 2016 г. и на база на тях се открояват някои много ясни тенденции. Миналата година се оказва добра за промишления сектор, особено във втората ѝ половина се забелязва сериозен подем.

За декември индексът на промишленото производство дори расте с рекордни темпове - близо 7%, което е най-високото темпо от май 2014 г. насам. Това подобрение се дължи основно на ускорение в ръста на производство в преработващата промишленост, която расте с близо 10%. Това пък се дължи на завишено търсене от външния пазар. Същевременно и вътрешния пазар също се характеризира със сериозна динамика", обясни още Вулджев. 

Какви са прогнозите на анализатора за различните сектори на икономиката вижте във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Sakamano
преди 7 години
В д-у-х-а на хумора. Май вече не я разбирам как работи тази цензура. Ще пробвам със седемте неприлични думи на Джордж Карлин: cocksucker, cunt, ***, motherfucker, piss, shit, tits.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 7 години
В духа на хумора май трябва да отбележа, че повечето от коментиращите тук са специалисти само по хиперинфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
Който налива минуси очевидно страда от тежък понеделник и неговата чакра на хумора още не се е отворила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
Setver
преди 7 години
Всички я чакаме тази обетована инфлация, дано скоро да дойде и да не е само при нас, а навсякъде по света и всички да се зарадват. Доброто при инфлацяита е, че тя може да стигне при всички, както при богаташа, така и обикновения човек да я усети и да се зарадва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
sdar
преди 7 години
Браво, най-после дойде инфлацията която толкова дълго чакахме и работехме за да дойде. Всички се радваме на инфлацията, така се развива икономиката ни и народа е доволен. Дано скоро да стигнем и да задминем заветните 2% инфлация, както се казва колкото повече, толкова повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още