IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гласовите услуги и преносът на данни ще са без надценка за роуминг

Ако даден оператор търпи загуба, може да поска разрешение за надценка, посочи председателят на Комисията за регулиране на съобщенията

16:59 | 17.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Роумингът за българските потребители отпада окончателно от 15 юни 2017. Няма да има повече надценки и всеки български гражданин, в която точка на Европейския съюз да се намира, ще може да говори на цената на съответния пакет, за който е абониран към даден оператор. Това обяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (KPC) Веселин Божков в ефира на "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той е категоричен, че това се отнася както за гласовите услуги, така и за преноса на данни.

Божков напомни, че ЕС и страните членки изминаха дълъг път на преговори, на защита както правата на потребителите, така и на самите оператори, за да се стигне до момента на отпадане на цените за роуминг.

"През 2014 г. надценката за роуминг беше 20 евроцента, от 30 април надценката от националната цена на дребно - максимално 5 евроцента, а от 15 юни 2017 надценката отпада напълно", посочи той.

По думите му гарантираните печалби за операторите от цените за роуминг представляват 25% от общата печалба, които операторите ще се опитат да компенсират.

Председателят на КРС обясни, че ако в случай на продължителен период от време даден оператор успее да докаже, че търпи загуби от осъществяването на роуминг услугите, той може да се обърне към националния оператор, да докаже тези загуби и националният оператор да одобри определена надценка, която обаче не може да бъде по-висока от надценките за съответния вид услуга.

"За SMS надценката не може да бъде повече от 1 евроцент. За водеща услуга не може да бъде повече от 3,2 евроцента за минута разговор, а за гигабайт - 7,7 евро, коментира Веселин Божков.

Вижте повече във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още