IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Григор Сарийски: България е уязвима от забавяне на световната търговия

Позицията на Кристалина Георгиева за премахване или намаляване на митата е очаквана, защото МВФ има интерес от засилване на глобализацията, посочи икономистът

11:55 | 18.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България е изключително уязвима от всяко забавяне на световната търговия, а такова е налице. Това е мнението на доц. д-р Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН. Повод за изказването му в Bloomberg TV Bulgaria са коментарите на последните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка

.

“Ще ставаме свидетели на все по-големи ограничения в световната търговия и международния обмен на инвестиции. Бюджетите не могат да продължават да поемат нов дълг, с което да предприемат фискални стимули", посочи Сарийски.

Според него позицията на Кристалина Георгиева за премахване или намаляване на митата е напълно очаквана, защото наднационалните институции като Международния валутен фонд имат интерес от засилването на глобализацията, а тя не може да върви при поставянето на бариери.

"Вчера в изказването на Георгиева прозвучаха и песимистични акценти. Тя съвсем отчетливо си даде сметка, че възможностите на монетарната политика са изчерпани и живеем в условия на отрицателни лихви", каза икономистът.

Доц. Сарийски смята, че процесите на глобализацията се забавят постепенно по обективни причини.

“Една от тях е процесът на все по-голяма автоматизация на производството. Преди стимулът за глобализацията беше евтината работна ръка зад граница, обясни той. – Призивът на Георгиева беше за премахването на административните ограничения и хората да могат да започват лесно бизнес. Вторият призив беше за премахването на митата."

Според Григор Сарийски от търговската война между Вашингтон и Пекин страда американският потребител. Налагането на високи мита не води до по-малко покупки. Целта на тази политика е осигуряването на доминиращата позиция на САЩ, смята експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още