Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Григор Сарийски: България е уязвима от забавяне на световната търговия

Позицията на Кристалина Георгиева за премахване или намаляване на митата е очаквана, защото МВФ има интерес от засилване на глобализацията, посочи икономистът

Григор Сарийски: България е уязвима от забавяне на световната търговия

Снимка: Ройтерс

България е изключително уязвима от всяко забавяне на световната търговия, а такова е налице. Това е мнението на доц. д-р Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН. Повод за изказването му в Bloomberg TV Bulgaria са коментарите на последните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка

Още по темата
.

“Ще ставаме свидетели на все по-големи ограничения в световната търговия и международния обмен на инвестиции. Бюджетите не могат да продължават да поемат нов дълг, с което да предприемат фискални стимули", посочи Сарийски.

Според него позицията на Кристалина Георгиева за премахване или намаляване на митата е напълно очаквана, защото наднационалните институции като Международния валутен фонд имат интерес от засилването на глобализацията, а тя не може да върви при поставянето на бариери.

"Вчера в изказването на Георгиева прозвучаха и песимистични акценти. Тя съвсем отчетливо си даде сметка, че възможностите на монетарната политика са изчерпани и живеем в условия на отрицателни лихви", каза икономистът.

Доц. Сарийски смята, че процесите на глобализацията се забавят постепенно по обективни причини.

“Една от тях е процесът на все по-голяма автоматизация на производството. Преди стимулът за глобализацията беше евтината работна ръка зад граница, обясни той. – Призивът на Георгиева беше за премахването на административните ограничения и хората да могат да започват лесно бизнес. Вторият призив беше за премахването на митата."

Според Григор Сарийски от търговската война между Вашингтон и Пекин страда американският потребител. Налагането на високи мита не води до по-малко покупки. Целта на тази политика е осигуряването на доминиращата позиция на САЩ, смята експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 2515   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Проф. Д. Хаджиниколов: Глобалната битка ще е за високите технологии