IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Григор Сарийски: Има основания за нова финансова криза

Ръстът на кредитирането изпреварва ръста на реалната икономика, твърдят от Института за икономически изследвания на БАН

10:23 | 03.07.17 г. 1
Григор Сарийски: Има основания за нова финансова криза

Основание за притеснение от избухването на нова финансова криза има, но тя със сигурност няма да повтори ситуацията от 2008 г. Това коментира доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му големият проблем е, че ръстът на кредитирането изпреварва ръста на реалната икономика. В доклада на Банката за международни разплащания се посочват четири страни, при които се наблюдава разминаване между темпа на растеж на задлъжнялостта и този на реалната икономика, а именно - Китай, Хонконг, Канада и Турция, допълни той. 

Според него Китай изкривява до голяма степен икономическата картина на развиващите се пазари.

"От 2007 г. насам кредитите в развиващите се пазари са се увеличили грубо с около 45%. С 45% са нараснали и цените на недвижимите имоти. Ако Китай бъде изваден от статистиката, ръстът на кредитите възлиза на едва 20%, а ръстът на недвижимите имоти е малко по-висок", отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още
Финанси виж още