Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Григор Сарийски: В момента икономиката се декапитализира

Икономиката се задъхва, няма достатъчно нови инвестиции, казва икономистът

гледано: 2666   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Прогнозата на финансовото министерство за 3,9% икономически ръст за 2018 г. е очаквана и трудно може да се коментира като постижение за икономиката. Това каза доц. Григор Сарийски от икономическия институт при БАН в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

В публикуваната днес есенна макроикономическа прогноза Министерството на финансите очаква 3,9% икономически растеж за 2018 г.

По думите на Сарийски икономиката на България в момента се движи „по силен наклон и попътен вятър“. Той подкрепи тезата си, като посочи рекордно ниските лихви по кредитите и това, че бюджетът играе своята роля като стимул на икономиката с излизането на дефицит в последните години. 

Още по темата

„На този фон очакванието за 3,9% икономически ръст за 2018 г. не е чак толкова много“, посочи той.

Лошото е, че в момента икономиката се движи малко на изпарения, защото има много сериозен проблем с пазара на труда, както и с декапитализацията на икономиката, коментира Сарийски. За него радващото в коригираните данни за 2016 г. е, че се е увеличил делът на потребление на домакинствата.

Нормално е да има оживление при вътрешното потребление на домакинствата и експортът да не е единственият двигател, отчете икономистът. Но сериозното ми опасение е, че в момента икономиката се декапитализира, каза той. И напомни, че от 20 години за пръв път сега има три последователни тримесечия, в които балансът на мненията за излишъка от производствени мощности в промишлеността е отрицателен.

Това, по думите на икономиста, е сигнал, че икономиката се задъхва. „Просто няма достатъчно инвестиции. Инвестициите, които вече са направени, са амортизирани. Нови инвестиции не се правят“, посочи той.

Още от разговора вижте във видеото!

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 2 месеца
Труда е стока и като всяка стока отива там където се плаща по-добре и по-високо. Това обаче нито държавата ни, нито дървените ни икономисти, инвеститори и бизнес го разбраха и неглижираха проблема с безработицата. И специалистите или одъртяха или се изнесоха в чужбина.
0
 
5
 
2
zelka007 до: caller
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
не те знам с какво се занимаваш, ама трудът не е евтин у нас. потърси някой за нещо специфично и сравнително качествено и гледай какво става ;) . ако произвеждаш за българския пазар само е по евтино да го внасяш. виж ако продаваш и по белия свят нещата все още се връзват. китайците вдигат цените постоянно от няколко години та се получават работите. ама знае ли се...
2
 
26
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Точен анализ, но проблемът все повече няма да е в малкото инвестиции, а в липсата на работна ръка. Инвестиции има, може да има и много повече, но ако виждаш че няма кой да работи трудно се решаваш да ги направиш. А у нас обикновено се правят инвестиции изискващи повече работна ръка, защото труда е евтин тук.

Още от Bloomberg TV
Manpower: Има голям дисбаланс в търсенето и предлагането на пазара на труда