Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Гъвкавост и адаптивност – „бизнес уменията на бъдещето“

Представители на академичните среди коментираха темата в предаването „Смарт час“ по Bloomberg TV Bulgaria

Гъвкавост и адаптивност – „бизнес уменията на бъдещето“

Детелина Смилкова, вицепрезидентът на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Две от най-ценните умения, които трябва да притежават предприемачите на бъдещето, са гъвкавост и адаптивност. На тези и още ключови компетентности ще бъдат обучавани магистрите по новите програми на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), коментираха представители на университета в предаването на Bloomberg TV Bulgaria Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

ВУЗФ стартира нови магистърски програми, които ще изследват чрез метода за обърната класна стая процесите в онлайн търговията, както и бизнес уменията на бъдещето, обясни вицепрезидентът на университета Детелина Смилкова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Според нея в образователния процес е необходимо да има сътрудничество, взаимодействие, партньорство, интердисциплинарност, креативност и гъвкавост. Смилкова смята, че у дома студентите трябва да заложат на четенето, а в университета – на участието в уъркшопове и решаването на казуси съвместно с доказани специалисти от бизнеса.

„Хората няма как да бъдат подготвени за бъдещето, ако в образователната система не се променят техните умения и компетенции. Доброто образование е предпоставка за заздравяването на икономиката“, смята Смилкова.

За Ирена Петрова, проджект мениджър на магистърска програма „Бизнес умения на бъдещето“, е редно подобни ценности да бъдат вкарани още в началните етапи на образованието. „Но винаги е по-добре късно да придобиеш подобни умения, отколкото никога“, допълни Петрова.

Смисълът на двете нови магистратури на ВУЗФ е да има колаборация между бизнеса и образованието, включваща водещи компании в съответните индустрии, коментира за „Смарт час“ проджект мениджърът на програма „Е-търговия и екосистема на логистичните и доставени процеси“ Веселин Боянов.

„Образованието винаги трябва да дава на бизнеса кадрите, от които има нужда. Лошото е, че прекалено често се забавя този процес и се действа, когато вече има дефицит. ВУЗФ е може би единственият университет в България, който има нужната гъвкавост, за да се получи тази колаборация между образованието и бизнеса“, заяви Боянов.

Още за тенденциите и реформите в образованието в България и по света гледайте в „Смарт час“ - всеки понеделник, в 21:00 часа, по Bloomberg TV Bulgaria.

Още от разговора вижте във видеото.

гледано: 23994   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Стана ли биткойнът валутно убежище в условията на пандемия?