IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Х. Адемов: Свободният избор трябва да е доминиращ при дискусията за втора пенсия

Трябва да се намерят механизми, които да дадат възможност и за пожизнена пенсия, и възможността за унаследяване, каза председателят на социалната комисия

12:03 | 01.06.16 г.
Х. Адемов: Свободният избор трябва да е доминиращ при дискусията за втора пенсия

Свободният избор на осигуреното лице трябва да бъде доминиращ при дискусията за изплащането на втора пенсия. Това каза Хасан Адемов, председател на Комисията по труд и социална политика в Народното събрание, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria, по повод внесените от финансовия министър Владислав Горанов промени в Кодекса за социално осигуряване.

Адемов обясни, че това означава, че трябва да се намерят онези механизми и пенсионни продукти, които да дадат възможност както за изплащането на пожизнена пенсия, така и възможността за унаследяване.

Той припомни, че една от причините да бъде поставена дискусията относно пенсионните промени е препоръката от страна на ЕК, свързана с въвеждането на новите изисквания на директива Платежоспособност II, както и критиката на Еврокомисията в посока преодоляване на макроикономическите дисбаланси. Критичните бележки на ЕК в частта пенсионна система са насочени към инвестиционната политика на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и възможностите за инвестиране в свързани лица.

Адемов отчете, че "разнообразяването на менюто" от пенсионни продукти е сериозен позитив на предложения проект и дискусията около него. Това ще допринесе за по-добрата защита на осигурените лица, подчерта председателят на комисията.

Той отчете като пропуск обаче, че дискусията за мултифондовете е оставена на заден план, а именно там е истинският избор. „Можеш да избереш със собствената си воля и познания в какви инвестиционни инструменти да влязат твоите приходи“, коментира той.

Що се отнася до решението на финансовия министър да предостави на Тристранния съвет решението за изплащането на втората пенсия Адемов коментира, че Горанов така се опитва да намери баланс между задължението на държавата и правото на избор на осигурените лица, поставя и въпроса за рисковете в капиталовите схеми, поставя темата и за надживяването и изчерпването на ресурса по партидите.

Според Хасан Адемов включването на застрахователите в дискусията е от голямо значение, тъй като те са традиоционни доставчици на такъв тип пенсионни продукти.

Темата беше коментирана и от заместник-председателя на Комисията по бюджет и финанси в парламента Димитър Танев от Реформаторския блок.

Проблемите за „пожизнената срочна пенсия“ би трябвало да бъдат разгледани в Тристранния съвет, където им е мястото, каза той, одобрявайки връщането на най-противоречивите поправки в пенсионната система от финансовия министър Владислав Горанов. „Постъпката на г-н Горанов беше разумна и логична“, коментира Танев.

Относно промените за контрола върху дейността на пенсионните дружества Танев каза, че трябва да бъдат направени след стрес тестовете на края на годината. Това се налага, защото тогава ще се очертаят основните казуси и проблеми, които да могат да намерят своето законодателно решение.

Още от разговорите вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още