IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандска компания за електрически автобуси обмисля инвестиция в България

Дружеството би могло да бъде привлечено с много по-малко усилия от германския концерн Volkswagen, но се изисква държавен подход, твърдят от ИКЕМ

15:40 | 28.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Индустриален клъстер "Електромобили" в момента води преговори с холандска компания, която сглобява електрически автобуси, по повод бъдеща нейна инвестиция у нас. Това обяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ).

Преди няколко години BYD – най-големият китайски производител на електрически автобуси, създаде завод в Брезник с участието на българска компания, който остана празен, припомни Левков. Той отбеляза, че локацията на бъдещ завод на холандската компания у нас все още не е уточнена, като е вероятно друг град да се окаже по-удачен за нея с оглед на кадровия потенциал. 

Според госта холандският производител би могъл да бъде привлечен с много по-малко усилия от германския концерн Volkswagen, но се изисква държавен подход.

„По Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ вече са определени градовете, в които ще бъдат инвестирани немалки суми за въвеждане на електрически автобуси“, каза още Левков.

Според него за подобен тип превозни средства ще бъдат вложени общо около 500 млн. лв.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още