IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Панчугов: Няма институционален капацитет за справяне с втората пандемична вълна

Трябва да има рационален подход при усвояване на парите за възстановяване от икономическата криза, посочи политологът

18:21 | 12.11.20 г.
Хр. Панчугов: Няма институционален капацитет за справяне с втората пандемична вълна

Той е на мнение, че няма прогрес по отношение липсата на институционална култура и капацитет. „Този подход към управление на кризата е най-малко желаният и потенциално би довел до сериозни последици за всеки един от българските граждани, тъй като лесно може да бъде пренесен в други сфери. Това ще е и подходът към усвояване на парите за възстановяване от икономическата криза“, коментира политологът.

Според Панчугов не трябва да се прекалява с оптимизма, който забелязваме в момента по отношение на победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, тъй като голяма част от политиките по време на мандата на Тръмп няма да могат да бъдат прекратени толкова лесно.

По думите му вероятно Байдън ще започне преговори за нов тип търговско споразумение, но то ще бъде свързано по-скоро с тематични сфери.

„Това е далеч от бърз процес, ще отнеме време и няма просто заради смяната на президента Европа изведнъж да възстанови добрите отношения“, посочи Христо Панчугов.

Той обаче прогнозира, че Балканите и респективно България ще се радват на по-фокусирано внимание от  новата американска администрация към създаване на ново ниво на партньорства с държавите от региона, заради влошените отношения с Турция.

„Надявам се американската политика да стане по-целеполагаща, т.е. да бъде свързана с изграждане на цялостен подход към региона, а не просто шахматно местене по хаотичен начин на отношенията с Балканите“, надява се политологът.

Панчугов обаче изрази опасения, че Байдън няма да се опита да възстанови международната активност с характерната американската политика от един предишен период, но смята, че новият президент на САЩ едва ли ще влоши допълнително противоречията.

Политологът коментира и упорството на унгарския премиер Виктор Орбан срещу споразумението за многогодишната финансова рамка и Фонда за възстановяване, като заяви, че това едва ли ще продължи твърде дълго, тъй като самото унгарско общество има нужда от тези средства.

Прекален ли е оптимизмът на европейците по отношение на Байдън? Как ЕС и САЩ ще разрешат старите проблеми на Трансатлантическото сътрудничество и сигурността? Какви са първите обещания на Байдън? Каква ще е позицията на новия американски президент към Brexit? Как се управлява пандемията в България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости в предаването  "Светът е бизнес"  гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още