IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC съкращава до 25 хил. служители

Новата стратегия на кредитора включва свиване на разходите с 5 млрд. долара в рамките на две години

09:09 | 09.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HSBC съкращава до 25 хил. служители

Британската голяма банка HSBC ще намали разходите си 5 млрд. долара в рамките на две години, като за целта ще съкрати до 25 хил. служители, съобщи банковият гигант пред инвеститорите си.

В изявление, публикувано чрез Хонконгската фондова борса, HSBC също така заяви, че ще свие своите активи, претеглени спрямо риска, с около 290 млрд. долара, включително понижение при международното банкиране.

Същевременно банката отложи предоставянето на актуална информация дали и кога ще премести седалището си от Великобритания, предава CNBС.

В изявлението от вторник HSBC посочи, че възнамерява да продаде звената си в Турция и Бразилия, макар че ще запази част от клона си в южноамериканската страна и ще продължи да работи с големи клиенти.

Излизането от пазарите в Бразилия и Турция може да доведе до съкращения на 25 хил. служители, разкри банката в своето изявление. От 2011 г. насам, когато HSBC започна със съкращаването на разходите, кредиторът освободи около 40 хил. души от работната си сила.

HSBC, която е най-голямата европейска банка, ще се стреми към възвръщаемост на собствения капитал от повече от 10 на сто до 2017 г., което е спад от предишна цел в диапазона 12-15 на сто през 2016 г.

В изявлението Стюарт Гъливер, главен изпълнителен директор на HSBC, заяви: "Ние признаваме, че светът се е променил и ние трябва да се променим с него. Ето защо очертахме десет стратегически действия, които допълнително ще преобразят нашата организация".

Това е втори опит на Гъливер в рамките на само четири години за сериозно реформиране на банката. През миналата година HSBC бе под натиск поради твърденията, че неговият швейцарски клон е помагал на заможни клиенти да укриват данъци. 150-годишната финансова институция се намира и в процес на споразумяване с прокуратурата на САЩ относно обвиненията, че е помагала за прането на пари на наркокартели и клиенти от Иран.

Банката е основана през 1865 г. в Хонконг и през 1992 г. след придобиването на британската Midland Bank се премести в Лондон. Заради по-отслабените условия по това време британската столица бе магнит за банките. След финансовата криза обаче това се промени. HSBC и Standard Chartered дори заплашиха с преместване на седалищата си. Положението се влоши и заради възможното напускане на Великобритания на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още