IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясен Ишев: Тол таксите може да пренасочат товари към железницата

Таксите за тежкотоварните автомобили са високи, твърди експертът

13:19 | 04.04.19 г.
Ясен Ишев: Тол таксите може да пренасочат товари към железницата

Регионалното министерство въвежда тол такси за товарните камиони от август. За най-масовия транспорт между 3,5 т и 12 т таксата ще е около 10 ст. на километър. За по-тежките автомобили таксите ще са по-високи. Превозвачите обаче реагираха остро на предложението. 

„Притеснението им е от високите такси, които се предвиждат за тежкотоварните автомобили“, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Ясен Ишев от Научно-технически институт по транспорт. Той твърди, че в проучваното на Световната банка таксите са били двойно по-ниски. Според него за автобусите таксите са нормални, но за камионите са високи.

„Има нещо сбъркано в тази идея. Около 10 хил. км от републиканските пътища втори и трети клас изобщо няма да бъдат таксувани за тежкотоварни автомобили. А тези пътища са с най-малки показатели относно възможността да издържат тези огромни натоварвания, а и са в най-лошо състояние“, уточни той.

Ако 75% от пътната мрежа бъде обхваната с тол такси, една част от товарите ще бъдат пренасочени към железницата, прогнозира Ишев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още