IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата реалност кара компаниите да взимат повече дълг

Ситуацията изглежда като отричане на реалността, коментира Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets

21:15 | 13.01.20 г. 1
Икономическата реалност кара компаниите да взимат повече дълг

Цялата икономическа реалност води до това, че компаниите трябва да взимат повече дълг. Така увеличават рентабилността за акционерите си. Когато не можете да качите приходите, не можете да намалите разходите за дейността, тогава ви остава нивото на левъридж, на задлъжнялост, за да се "напомпа" доходността. Но това води до по-голям риск, коментира Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Ситуацията изглежда като отричане на реалността и което е най-вероятно да се случи след близо 11 г. непрекъснат икономически растеж след една дълбока криза. Има период на относително дълъг растеж, ниски лихви, които водят до натрупване на желание от страна на инвеститорите да търсят доходност. Това желание неизменно се отразява върху качеството на активите, в които се инвестира", коментира гостът.

"Сега има много корпорации, които имат ниво на дълг, което или при малко увеличение на лихвите, или при забавяне/намаляване на приходите, ще се окаже, че не могат да си позволят", обясни Майстер.

"Инвеститорите в junk bonds (нежелани облигации, носещи по-висок риск на неизпълнение от повечето такива, емитирани от корпорации и правителства) са по-рисково настроени. В последните две-три години в САЩ има увеличаване на емисиите с кредитен рейтинг точно едно ниво над инвестиционния. При намаляването на кредитните рейтинги, много от инвеститорите, които сега ги държат, най-вероятно нямат право да държат емисии без инвестиционен кредитен рейтинг и ще трябва да ги продават "на пожар" и тогава още по-трудно ще се намерят купувачи за тях", подчерта Майстер.

Американският кредитен пазар

Гостът отбеляза, че всички корпорации имат интерес да повишат рентабилността на капитала, като използват повече евтин дълг. "Много от новите емисии не отиват за нови инвестиции или оборудване за подобряване на ефективността, а за изкупуване на акции или придобиване на други компании", уточни той.

"Традиционно секторите, които са най-изложени на риск, са секторите, които по принцип ползват много дълг - финансиращите лизинг на автомобили, авиокомпаниите", посочи Майстер.

"Инвеститорите се чувстват задължени да купуват и инвестират, което е притеснителна тенденция. Ако ги държат в кеш, лихвата им е отрицателна. Ако са в долари, доходността им е много ниска", обобщи той.

Целия материал вижте във видеото в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
То че от дълг вече се печели е едно , но да вземаш дълг и да го броиш за печалба е съвсем друго .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още