Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Икономическият ръст ще стимулира имотния пазар, прогнозира експерт

Увеличава се сроителство на нови жилища и в малките градове, съобщи експертът по недвижими имоти Добромир Ганев

гледано: 1931   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Очакваният ръст на икономиката от близо 4% ще окаже влияние на имотния пазар. Това се отразява не само на едрите инвеститори, а и на домакинствата. Това прогнозира в ефира на Boom&Bust на  Bloomberg TV Bulgaria заместник-председателят на Националното сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев и управител на "Форос".

Той е категоричен, че основните параметри, които влияят на пазарите за недвижими имоти, са макоикономически – нивата на доходи и безработица, които в момента са силно положителни и от тях зависи вземането на решения при закупуването на ново жилище.

„Миграцията е друг фактор, който влияе върху пазара на недвижимости в големите градове. Това се вижда особено силно в София, във Варна, вече и в Бургас“, посочи експертът.

Още по темата

Той обясни, че ръстът се дължи на бизнеса в градовете и от него зависи идването на инвеститори, но строителство на нови жилища има дори в малките градове, както и ръст при издадените разрешения за строеж.

„За София има 30% ръст на започнатото ново строителство през първото полугодие на 2016 г. в сравнение със същия период на миналата година“, каза Ганев.

Според него това се дължи на увеличеното предлагане, но най-вече на новите проекти, които са съобразени с изискванията на купувачите.

„Те харесват актуалните проекти по отношение на дизайн и използваните материали с по-високо качество. Инвеститорите се съобразяват с това“, коментира специалистът.

Той напомни, че първото тримесечие на годината показа доста слаби резултати, „каквито нямаше в нито едно в последните три години“. По думите му това е по-скоро случайност и е свързано с лошите метеорологични условия – сериозен фактор за сектора.

„Хората не обичат да правят огледи и да реализират сделки в такива моменти. През второто тримесечие имаше корекция, но като цяло за първото полугодие ръст на сделките имаше само в София (4%) и Варна, като в останалите градове беше отчетен спад, посочи експертът.

Добромир Ганев отбеляза, че при цените на жилищата има слабо покачване в сравнение с предишните две години.

Вижте повече във видеото

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Коментари (5)

0
 
7
 
5
преди 2 месеца
Тия постоянно си търсят какво би стимулирало имотния пазар... ма се съмнявам дали ги огрява впоследствие. Иначе приказки да мине времето.
1
 
9
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Вече всички от обществото решават да закупят този необикновен актив или да инвестират в необикновеният сектор, нищо че досега са нямали и бегла представа какъв е фундамента на актива. Дори те си нямат и представа от фондовата борса, просто знаят, че инвестицията ще им донесе много пари. В един момент вече царува мнението, че фундаментите са се променили и цените винаги ще растат нагоре и всички ще печелят пари – тогава балонът е на сантиметри от спукване.
1
 
7
 
3
nkavrakov1982 до: cido
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
3. Mania или фазата на манията – всички виждат как цените растат нагоре и обществото прегръща тази „инвестиционна възможност, която се случва веднъж в живота“. Бъдещата ценова перспектива на актива просто се екстраполират на базата на миналото ценово покачване, всеки вече е станал тесен специалист и агитира покупки – всичко това е обратно на пазарната логика. Тази фаза не е свързана с логиката, а с психологията. Наливането на огромни парични потоци води ръст на цените до стратосферата – колкото по-висока е цената толкова повече пари се изливат. Едва забележимо в края на тази фаза „умните пари“ и много институционални инвеститори затварят позициите си, докато обществото излива още и още пари. В този етап вече е почти невъзможно да се намери безпристрастно мнение що се касае до фундаментите на актива или сектора, след като много инвеститори водят цената до по-високи и високи нива. На пазара вече се правят състояния от съвсем обикновени инвеститори и това подхранва алчността още повече.
4
 
4
 
2
преди 2 месеца
Още не е балон!
Който има пари търси приложение и доход. И като няма действащ пазар на акции, купува апартамент....
4
 
21
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Пазара на недвижими имоти е в ситуация на балон в момента.За какво стимулиране говорим.Цените са толкова надути,че в пъти изпреварват и покупателната способност и ръста на заплатите.
Не купувайте в момента нищо на тези безумни и нереални цени.

Още от Bloomberg TV
Парите не са всичко във Висшата лига