IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Отворената икономика на България има нужда от СЕТА

Българският парламент може да не ратифицира споразумението, предупреди доц. Паскал Желев

20:33 | 20.02.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да разглеждаме възможностите на споразумението за СЕТА (всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада), защото България има отворена икономика и зависи както от износа, така и от вноса. Това за страната е нова експортна възможност за нашите фирми и зависи от държавната политика, която насърчава експорта.

Така коментира евентуалното ратифициране на споразумението СЕТА доц. д-р Паскал Желев от катедра "Международни икономически отношения" в УНСС в ефира на "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че някои от европейските лидери са убедени, че за времето, когато започне да действа споразумението с Канада в търговската си част, противниците му ще се убедят в неговата ефикасност. 

„Един от основните аргументи на критиците на СЕТА е свързан с отношението на чуждестранните инвеститори спрямо държавата по отношение на търговската част – премахването на митата и на някои нетарифни бариери. Но това не е проблем, защото митата между Канада и ЕС – като между две добре развити икономики, не са високи. Те засягат селскостопанския сектор и тяхното премахване ще облекчи достъпа до пазара на селскостопански и хранителни продукти“, посочи доц. Желев. 

Той оприличи механизма на асоцииране към търговската част на СЕТА на споразумението с Европейския съюз през 90-те години, което се изпълняваше преди България да премине всички процедури на ратификация, за да стане член на Евросъюза.

„Целта сега е да се възползваме от предимствата на временната част от споразумението, свързано с международната търговия“, посочи преподавателят от УНСС.

По думите му СЕТА се използва за предизборната кампания в България, защото по отношение на свинското и говеждото месо споразумението „не предвижда абсолютна либерализация, а ще се въдедат квоти”.

Според него предупрежденията на Корнелия Нинова за канадски внос на месо в България, който ще превиши цялото местно потребление, не кореспондира с действителността.

“Птичето месо пък съвсем не се либерализира, там митата остават запретително високи”, коментира доц. Паскал Желев.

Той е убеден, че „общите демократически ценност бяха лепилото, което слепи това споразумение. Освен това спомогнаха и общите стандарти към екологичното развитие и трудови разпоредби и безопасност, които са доста сходни”.

Доц. Желев обаче предупреди, че теоретично е възможно българският парламент да не ратифицира споразумението.

„Риск винаги има“, смята преподавателят от УНСС.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
Един Българин
преди 7 години
"квоти"??? за ГМО :) а кога ще отпаднат - 2 месеца след влизането им в сила.? Аман от платени крет3ни! Утре Носете Съответната Сума - срам за завършилите го (имах 6.00 на изпита по математика и виждам, че не съм сбъркал, че не се записах там), а за преподавателите като този нямам думи! Ако българското НС не го ратифицира, то България ще спаси Европа за втори път след кан Тервел 705-та година. Г-н Ц++, моля да не се грижите само за ръста на икономиката, т.к. имаме нужда и от население, което да я поддържа. Да, ако го унищожим ще останат римляни и афганистанци, но те ли ще работят за да движат икономиката? П.п. за протокола нямам леви убеждения и резби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
Vesko94
преди 7 години
Нищо качествено не може да произведе УНСС през последните години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
KPetkov
преди 7 години
На последната страница обърна ли внимание - през капитализма към комунизма. Хич не го обичам тоя комунизъм, ама май натам сме се запътили с бодра крачка. Таз година Финландия, от догодина ЕС.Справка:http://***.investor.bg/temi/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%20%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%20%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
Спящият бик
преди 7 години
Обръщам внимание на ***, че дори "Комунистическият манифест" предвижда отпадане на границите във времето. Е, няма как да се обединим първо с Русия, защото трябва да вървим напред, а не назад. Сверете си часовниците (компасите), ребята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 13
khao
преди 7 години
кво викаш ще загубим ? :) говори, яплаща ти се на ред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 19
Vladimir07
преди 7 години
България няма икономика способна да издържи на конкуренция от Канда и САЩ, това което ще се случи ще е пордната икономическа катстрофа и разграбване на всико ценно, за загубеният държавн съверенитет не ми се говори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 18
majnata
преди 7 години
Поредното соросоидче...ми няма да го ратифицира българския парламент , след убитото ни земеделие , никаквата промишленост и пладнешкия обир на концесиите само СЕТА ни липсва ...света търси кой да му купува стоката , алоооу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още