IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илияна Йотова: Планинските региони остават встрани от евросубсидиите

Според социалистката ВЕИ, дуалното обучение и високоскоростният интернет ще решат част от проблемите

11:02 | 16.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Дирекция Национален парк Рила</em></p>

Снимка: Дирекция Национален парк Рила

Планинските региони в Европейския съюз (EС) се финансират или от оперативните програми, или от макрорегионални планове като стратегията за Алпите. Но остава един сегмент от най-слабо развитите региони, например Карпатите, планините в България и Гърция, които остават извън този интерес. Това заяви евродепутатът Илияна Йотова в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

„Парите отиват там, където регионите са по-богати, защото там се очаква възвръщаемост. Така високопланинските региони остават без финансиране и без да бъдат решени демографските проблеми“, каза депутатът.

На 11 май по нейно предложение Европейският парламент прие т. нар. необвързваща резолюция за планинските региони.
Илияна Йотова повтори предложението си 5% от бюджета на ЕС след 2020 г. да отиват за планинските региони. Според социалистката развитието на ВЕИ, дуалното обучение и високоскоростният интернет може да решат част от проблемите.

Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села, заяви, че в планинските региони трябва да се привличат инвестиции, а не само да се разчита на субсидии и компенсаторни плащания. Фокусът трябва да е към неземеделските дейности – новите технологии и биопроизводството, заяви той.

Вижте още видео материали в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още