IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли инвеститорски интерес към "Северен поток" 2?

Страните от Централна и Източна Европа искат терминали за втечнен газ от САЩ на Стария континент, посочи Мартин Владимиров

10:41 | 17.08.18 г. 3
Има ли инвеститорски интерес към "Северен поток" 2?

От известно време виждаме желанието на САЩ за спиране на дейността на руските енергоносители в Европа. Свидетелство за това са санкциите, които те се опитват да наложат, по отношение на руските компании. „Северен поток“ 2 се оказа основната американска мишена. Това каза Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Владимиров посочи, че интересът на Западна Европа обаче е този проект да се осъществи.

„Много големи частни и държавни европейски компании участват в този проект като финансиращи го институции. Политическата подкрепа в Германия също е факт. Страната има нужда от евтин природен газ. „Северен поток“ 2 ще има очевидни ползи за нея. Той ще даде възможност на германската икономика да замени въглищата като използван материал в много от големите електроцентрали“, коментира Владимиров.

Според него санкциите, подготвяни от САЩ срещу Русия, трябва много внимателно да се прецизират, за да може да се постигне някакъв компромис.

„Европейските компании са изправени пред една доста сериозна дилема. На тях ще им се наложи или да се съобразяват с американските санкции и да запазят бизнеса си в САЩ, или да запазят този с Русия“, посочи експертът.

Според него санкциите най-вероятно ще имат своето отражение върху руската икономика, но все пак все още е твърде рано да се прогнозират резултатите.

По думите на Владимиров страните от Централна и Източна Европа биха имали голям стратегически интерес от изграждането на поредица от терминали за втечнен газ от САЩ на Стария континент.

Той е на мнение, че само частни компании обаче биха изградили такива съоръжения, а досега САЩ не са успявали да накарат частния сектор да работи в полза на държавата.

„Трябва да се подчертае, че увеличението на вноса на втечнен газ и проблемът с пристанищата за него в Европа е по-скоро политически, а не икономически. Ако беше въпрос на икономически проблеми – то такива съоръжения вече щеше да има“, твърди Мартин Владимиров.

По думите му към момента има много малко физически износ на втечнен газ от САЩ и все още той е насочен предимно към Азия, тъй като цените там са по-високи с около 30% от тези в Европа.

„За американските частни компании, износителки на газ, е много по-изгодно да продават в Китай или Япония. В Европа има малки доставки към Литва и Полша например, но те не са стратегически, не променят световната картина и не са конкурентни на азиатските“, обясни експертът.

Вижте повече във видео материала.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
НепротивоАтлантикоОснувателствувайте!Каква Русия?!Още мигранти и ги р'аните с боб!Евроатлантическите ценности са свещена крава! Не мое да се коли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Още по-накратко: засега вносът на газ от Русия няма алтернатива, освен внос на газ от Марс. Марсианците не са открити за коментар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
doba
преди 5 години
Много увъртяно, г-н експерте.Нека накратко: 'интересът на Западна Европа обаче е този проект да се осъществи''Страната има нужда от евтин природен газ''износ на втечнен газ от САЩ и все още той е насочен предимно към Азия''За американските частни компании, износителки на газ, е много по-изгодно да продават в Китай или Япония'С една дума - хамериканска газ няма, терминали няма, добива в Холандия затихва, добива в Норвегия не може да го компенсира.Остава ли друг избор освен вноса от Россия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още