Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Има ли надежда за българската енергетика?

Страната ни изпусна 15 години от стратегическо планиране за нисковъглеродна икономиката, твърди бившият екоминистър Юлиан Попов

гледано: 2776   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Надежда за българската енергетика има, но възможностите на България се свиват, защото изоставаме с разговорите и стратегическото планиране за нисковъглеродна икономика. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Юлиан Попов, бивш министър на околната среда и старши политически съветник на Европейската климатична фондация.

„България от 2005 г. трябваше реално да се включи в разговори и стратегическо планиране за нисковъглеродна икономика – изпуснахме 15 години. Няколко други ключови моменти също изпуснахме – разговора за индустриалните емисии. Много сме изостанали в стратегическото планиране“, обясни още той.

По думите на Юлиан Попов енергетиката ни е можела вече да изглежда по един съвсем различен начин.

В контекста на идеята за изграждане на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ гостът коментира, че една нова ядрена централа няма как да произвежда електричество за по-малко от 100-120 евро на мегаватчас. 

Още по темата

„Вероятността цените на електричеството да се качат в бъдеще до нива, които да оправдават подобни инвестиции, е нищожна. Това е по-скоро политическо изявление, че не сме зависими от Русия“, каза още той.

Според Попов е малко вероятно до 2030 г. каквато и да била нова мощност да бъде включена.

„Въглищните централи са поставени в ситуация, в която енергията им става все по-скъпа в сравнение с новите технологии. Ние трябва да предвидим различни варианти за това какво може да се случи“, посочи гостът.

Попов обърна внимание и на факта, че рядко се обсъжда потенциалът на река Дунав като енергиен източник, както и офшорният потенциал на Черно море.

„Необходима е по-голяма гъвкавост в българската енергетика. Това може да се случи чрез отделяне на енергийния сектор от правителственото управление. Отделните компании от "Български енергиен холдинг" могат да бъдат листнати на борсата или да бъдат привлечени стратегически инвеститори, за да станат адекватни, както технологично, така и пазарно“, добави експертът.

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 1 месец
Юлиян Попов - старши политически съветник на Европейската климатична фондация! Бивш министър за "две" седмици в служебен кабинет. Какво ни казва: Още от 2005 сме били закъснели! Наистина ли г-н Попов - За това депутати и други "инвеститори" разкостиха българския микс с "евтини" соларки през 2010-та! Казва още че , голям мерак му е приватизация на БЕХ през борсата, за да стане гъвкав! Т.е. парите от БЕХ да отиват в правилните "инвеститори". Не му вярвам! Всяка негова дума за мен е користна!

Още от Bloomberg TV
Как ще се промени търсенето на петрол след пандемията?