IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ изпратиха ноември със спадове

Приватизацията на борсата няма да започне през 2015 г., коментира главният изпълнителен директор на пазарния оператор Иван Такев

18:22 | 30.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на БФБ-София АД Иван Такев пред Bloomberg TV Bulgaria в рамките на INVESTOR Finance Forum. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Главният изпълнителен директор на БФБ-София АД Иван Такев пред Bloomberg TV Bulgaria в рамките на INVESTOR Finance Forum. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Водещите индекси на Българската фондова борса (БФБ) приключиха търговията в понеделник в различни посоки, като изпратиха ноември с понижения.

Остава месец до края на 2015 г., в който приватизацията на пазарния оператор, за която се счита, че може да повиши интереса към българския фондов пазар, едва ли ще е факт.

В последния търговски ден на ноември индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се понижи с 0,51% до 435,56 пункта, за да изпрати месеца със спад от 2,5 на сто. Широкият BGBX40 днес е надолу с 0,03% до 87,97 пункта и с 2,2% за месеца.

Равнопретегленият BGTR30 отбеляза дневно покачване от 0,75% до 363,55 пункта, но и 2,5% месечно понижение. Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT добави 0,71% към стойността си до 94,92 пункта, но губи 0,68% спрямо края на октомври.

Месечните спадове за индексите идват на фона на успешното първично публично предлагане на Сирма Груп Холдинг АД, началото на предлагането на Нео Лондон Капитал АД и намеренията на други дружества да емитират облигации. Въпреки активността на емитентите процесът по продажба на държавния дял в пазарния оператор се отлага.

Приватизацията на БФБ няма да започне през 2015 г., имайки предвид малкото оставащо време до края на годината. Това заяви главният изпълнителен директор на пазарния оператор Иван Такев пред Bloomberg TV Bulgaria в рамките на Четвъртата конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, по време на която за пръв път се състоя инициативата Investor Day за срещи с публичните компании.

На среща с Министерството на финансите, което е мажоритарен акционер в БФБ, ръководството на борсата е изразило позиция, че е най-добре тя да бъде приватизирана от голям оператор и заедно с Централен депозитар.

„Услугите, които биват предлагани от БФБ, на практика намират своя завършек в Централния депозитар. Напълно нормално е интересът на стратегическия инвеститор да бъде и към двете. Ако той няма контрол върху двете институции, може да няма интерес към нито едната от тях“, каза Такев.

Коментарите на директора на борсата са свързани с процедурата по приватизация на БФБ, която стартира тази година и за която се очаква да стимулира активността на пазара.

Инвеститорите търсят по-добра доходност чрез капиталовия пазар, който се явява един от алтернативните канали на фона на понижаващите се лихви по депозитите, а от друга страна – компаниите гледат все по-активно на борсата като източник на финансиране. Това заяви заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Владимир Савов пред Bloomberg TV Bulgaria, след като откри INVESTOR Finance Forum.

Той увери, че за инвеститорите няма да има промени в законовата рамка през следващата година и че регулаторът работи за защита на правата им.

„Регулаторите не са органите, които могат да създадат търсене и предлагане на капитали. Но те са институциите, които трябва да направят така, че при среща на инвеститорите и на тези, които се нуждаят от капитал, да има увереност, че правата и на едните, и на другите, ще бъдат максимално защитени. Това е основната цел на регулатора и тази защита на правата на инвеститорите и на потребителите на финансови услуги е номер едно за нас”, коментира Савов в приветствието си към участниците във форума.

В понеделник оборотът на регулиран пазар възлезе на 558,6 хил. лв. Лидер по оборот днес е Софарма АД (-3,4%) с 211,7 хил. лв. Следват Първа инвестиционна банка АД (-2,4%) със 134,7 хил. лв., Химимпорт АД (-2,8%) с 69,2 хил. лв. и ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ (+3,8%) - с 34,7 хил. лв.

Оборотът при поименните компенсационни бонове (+0,2%) възлезе на 26,7 хил. лв.

На пода на БФБ в понеделник се сключиха 253 сделки с 60 емисии акции. Въпреки колебливата сесия за индексите печелившите емисии успяха да вземат превес над губещите, след като акциите на 25 емисии поскъпнаха, на 15 поевтиняха, а на още 20 останаха без промяна.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. най-много поскъпнаха книжата на Булгартабак Холдинг АД – с 6,9% до 62 лв. за брой, както и тези на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ – с 6,8% до 0,66 лв.

Акциите на Софарма АД поевтиняха с 3,4% до 2,5 лв. за брой след 23 сделки и 84 631 прехвърлени акции, за да се окажат най-губещите сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. За деня той достигна 211,7 хил. лв., като 170 хил. лв. минаха през борсата след новините, че КФН издава временна забрана за търговото предложение към Медика АД.

Днес нямаше сделки с книжа на Медика АД, след като регулаторният орган взе решението за временната забрана на 27 ноември, петък.

Нямаше и с книжа на Албена АД след новините за годишния ръст на консолидираните продажби от 5,9% през деветмесечието на 2015 г. до 99 млн. лв.

След една сделка днес акциите на Софарма Трейдинг АД поскъпнаха с 0,95% до 5,3 лв. за брой Новините са, че дъщерното Софармаси ЕООД придоби собственика на Farma.bg.

Коментарите на Иван Такев гледайте във видеото

Какво още каза Владимир Савов – вижте във видеозаписа

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още